Marinika Tepić: Nastaviću da pitam i govorim, uprkos pretnjama

24 dec 2017

"Mediji mogu da imaju značajnu ulogu u prevenciji nasilja prema ženama"

Marinika Tepić, republička poslanica, govorila je na tribini u Kikindi o pretnjama i nasilju koje trpi od strane desničarskih grupa, nakon što je inicirala zabranu Nacionalnog srpskog fronta 5. decembra i poručila da, uprkos pretnjama, neće prestati da pita i govori. 

“Ljuta sam zato što sam uplašena. Uporno ne dobijam odgovore na pitanja za koja tražim odgovore, i politička i bezbednosna. Dodatni problem u tim opskurnim napadima i pretnjama je taj što postoji i hiperprodukcija tekstova o meni, i ti tekstovi imaju za cilj da ja više ne govorim to što govorim. Ja jesam dovoljno uporna, zahvaljujući i saborkinjama koje sede ovde, da nastavim da pitam i govorim. Jedino što mene štiti u ovom momentu je moj imunitet i moja vidljivost, ništa drugo. Nema te policije, zakona i prava koji bi mene zaštitili”, poručila je Marinika Tepić.

Ambasadorka Australije Džulija Fini kazala je da mediji mogu da imaju značajnu ulogu u prevenciji nasilja prema ženama.

„Zbog velikog uticaja na javno mnjenje mediji imaju veliku ulogu u ovom procesu, imaju veliku odgovornost u obrazovanju o ljudskim pravima. Nažalost, mediji često igraju i suprotnu ulogu, i lako se javljaju situacije gde žrtva porodičnog nasilja, zbog medijskog izveštavanja, može da bude izložena dodatnoj viktimizaciji ili nekim drugim izazovima koji mogu da dovedu do njene dalje diskriminacije”, kazala je Džulija Fini.

Novinarka Jovana Gligorijević ocenila je da će se žena naći u medijima “ako je gola i visoko seksualizovana ili ako je pretučena ili mrtva”. “To su dva osnovna tipa prikaza žena u medijima”, ocenila je ona.

Marija Srdić iz Centra za podršku ženama kazala je da veliki deo kršenja Kodeksa novinara Srbije predstavljaju oni primeri koji se odnose na diskriminaciju žena.

“Ove godine stradalo je 30 žena kao žrtve femicida. Retko imamo prilike da čitamo tekstove koji istraživački i analitički pristupaju temi prema ženama. Ne sagledavamo razmere tog fenomena i time šaljemo poruku građanima da je to marginalna i sporadična pojava. Time se pravi prostor amnestije za one koji nasilje čine” rekla je Marija Srdić.

Gordana Stevanović, zamenica Zaštitnika građana, ocenila je da veoma često iz fokusa izostanu mediji i obrazovni sistem, dve ključne karike u celom sistemu.

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra rekla je kako mediji mogu biti veoma važni saveznici, i da nije bilo medija, ta tema ne bi ni bila shvaćena kao društveni problem, sa kojim država mora da nađe način da se obračuna.

Sofija Mandić, pravnica i autorka sa medijskog portala „Peščanik“, osvrnula se na istraživanje koje su uradile profesorke Nevena Petrušić i Dragica Vujadinović, a koje se bavi analizom nekoliko udžbenika i nastavnih programa na Pravnom fakultetu u Beogradu i Nišu.

“U istraživanju su došle do zaključka da se rod, rodni režimi, rodne uloge, uopšte različiti položaji muškaraca i žena u društvu, pominju u svega deset odsto nastavnih programa. Pominju se na vrlo neutralan način, ne postoji nikakva kvalifikacija o tome u kakvom su položaju jedni i drugi. Ako se pogledaju udžbenici, samo nekoliko primera, udžbenik ustavnog prava ne pominje rodnu ravnopravnost, politike jednakih mogućnosti, to da postoji razlika između formalne ravnopravnosti i suštinske ravnopravnosti, tj. između onoga što kažu norme i onoga kakav je život” rekla je Mandić.

Pokret Novi optimizam i Centar za podršku ženama organizovali su tribinu „Medijska slika nasilja prema ženama“, koja je održana u Galeriji Terra u Kikindi.

Razgovor je deo niza tribina i javnih događaja koji Pokret „Novi optimizam“ organizuje ove godine povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i Međunarodnog dana solidarnosti uz podršku Australijske ambasade u Beogradu.

(Autonomija, foto: Pokret Novi optimizam) 

Podelite ovu stranicu!