Manifest Pokreta slobodnih građana Srbije: Cilj smena režima i stvaranje bolje Srbije

21 mar 2018

"Srbija je dezorijentisana pod režimom koji vara narod i manipuliše"

Pokret slobodnih građana Srbije (PSG) predstavio je danas Manifest slobode i pravde čiji je cilj, kako se pokreta ističe, smena aktuelnog režima i stvaranje bolje Srbije.

Predsednik pokreta Saša Janković rekao je na konferenciji za novinare da su u Srbiji uzurpirane institucije i demokratske ustanove države, da se gaze civilizacijske vrednosti, osnovna ljudska prava, da se zadire u privatnost, da je na sceni totalitarna kontrola svih oblasti života, i da je zato neophodno vratiti poredak u kome vladaju pravda i sloboda

„Smena ove vlasti za nas je prelazni cilj. Naš konačni cil je bolja Srbija“, rekao je Janković.

On je kazao da je manifest okrenut idejama oko kojih se treba okupiti, a koje doprinose korenitom preobražaju Srbije i stvaranju građanske, demokratske, socijalno odgovorne i institucionalne države.

Kako je kazao, manifest predviđa stvaranje države čija se ekonomija ne zasniva na neoliberlizmu, jer „država nije firma i njena dužnost je da obezbedi elementarnu sigurnost građanima“.

Janković je kazao da pokret želi da gradi prosvećenu državu koja ulaže u obrazovanje, nauku, umetnost, evropsku državu koja je sastavni deo evropskog, političkog kulturnog i vrednosnog institucionalng okvira i ekoloških odgovornu državu.

Predstavnici pokreta kao prepreku za ostvarivanje postavljenih ciljeva vide današnji režim.

U Manifestu se navodi da je „Srbija zemlja bez određnih državnih granica i bez jasnog političkog pravca, dezorijentisana pod režimom koji vara narod i manipuliše i stavlja na kocku njegovu sudbinu jednom pod imenom radikala a sad pod imenom naprednjaci“.

Članica Političkog saveta, profesorka Teorije kulture na Fakultetu političkih nauka Jelena Đorđević izjavia je da će građanima naredih dana biti predstavljen manifest koji je nastao kao pozitivna vizija onoga što suštinski predstavlja demokratiju i koja ide u srž stvaranja zdravog društva.

Ona je rekla da nije u pitanju manifest konkretnih politički poteza, već zadire u suštini onoga što bi moglo da bude zdravo političko društvo u kome bi ljudi ponovo mogli da dobiju sliku – da živeti u Srbiju vredi i da nije jedini cilj da se pobegne.

Upitan o idejama o ujedinjavanju opozicije, Janković je podsetio na tri ključna cilja: da pokret jača, da jača saveze s drugim demokratskim građanskim opcijama i kao treći pripremu za izbore.

Da bi se opozicija ujedinila mora da postoji nešto što bi se ujedinilo, mora da postoje opozicione organizacije koje će se ujediniti na zajedničkoj platformi i to mora da predstavlja savezništvo, a ne jednoumlje“, rekao je Janković.

On je naveo i da je svaka druga vizija Srbije koja je zasnovana na demokratskim osnovama za pokret dobrodošla.

„Mi nudimo naš manifest i ovakvu našu viziju Srbije i želju da i druge političke organizacije ponude svoju i onda da nađemo zajednički osnov i da se što pre okrenemo budućnosti“, rekao je Janković.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!