Maksić: Građani, civilno društvo i opozicija proterani iz medija

24 Nov 2016

Većina medija u Srbiji je korumpirana i ucenjena istovremeno

Programska koordinatorka u Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) Tanja Maksić izjavila je danas u Novom Sadu da je na osnovu monitoringa koji je ta organizacija sprovela, zaključeno da su danas u Srbiji “građani, civilno društvo i opozicija proterani iz medija”, a posebno kada je reč o izveštavanju na lokalnom nivou.

Zaključak koji je Maksić iznela na medijskom skupu “Gde su građani u javnom informisanju?” u Novom Sadu, proizvod je projekta evaluacije programa koje je sufinansirala država kroz konkurse u 2015. godini, i to u deset lokalnih samouprava – Kraljevo, Čačak, Subotica, Novi Sad, Kruševac, Užice, Bor, Valjevo, Beograd, Zrenjanin.

“Stanje u informisanju na lokalnom nivou je veoma loše, pogotovo u elektronskim medijima, i potrebne su stručne komisije za evaluaciju projekata koji su odobreni. Država je veliki potrošač novca u medijskoj sferi, a najviše novca na lokalu se dodeljuje televizijama i štampi, dok se najmanje sredstava izdvaja za internet portale”, rekla je Maksić.

Prema njenim rečima, jedan od osnovnih problema u konkursnom sufinansiranju je taj što nije adekvatno definisan javni interes, pa su tako recimo tekstovi konkursa u Leskovcu i Subotici potpuno identični, iako je reč o opštinama u kojima je javni interes potpuno drugačiji.

“Kada je u pitanju tehnički kvalitet programa na lokalnim televizijama, one izgledaju kao u najbolje vreme osamdesetih godina. Informativni programi se fokusiraju na izveštavanje o poslovima lokalnih vlasti, što jednostavno nije javni interes”, dodala je Maksić.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović, rekao je da država izdvaja ogromna sredstva za informisanje, da su u pitanju “milijarde dinara”, a da u procesima dodele tog novca “postoje veliki problemi i nezakonitosti”.

“Taj novac se ne dodeljuje samo kroz konkursno sufinansiranje, nego i kroz druge zakonite i nezakonite načine. Postoje veliki problemi u tom procesu, a kao posledica toga većina medija u Srbiji je korumpirana i ucenjena istovremeno. Korumpirana novcem koji od države dobijaju na razne načine, a ucenjena jer će ostati bez tog novca ukoliko ne izveštavaju onako kako vlastima odgovara”, rekao je Sejdinović.

Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković dodao je da je i ovo udruženje zapazilo “mnogo nepravilnosti i netransparentnosti u konkursnom sufinansiranju, kao i previše slučajeva očigledno dodeljenih sredstava ‘podobnim’ medijima”.

“Toliko je nepravilnosti da nekad konkursi ne samo da nisu u skladu sa zakonima, već su i protivustavni”, objasnio je Raković.

Medijski skup “Gde su građani u javnom informisanju?”, organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), a uz podršku Medijskog odeljenja OEBS-a u Srbiji.

Cilj skupa je da se javno govori o dosadašnjim iskustvima sa sufinansiranjem javnog interesa u sferi javnog informisanja, sa posebnim osvrtom na evaluaciju konkursa koji su raspisivali Grad Novi Sad i Autonomna pokrajina Vojvodina, i to iz ugla građana i njihovog interesa.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!