Makron osudio nacionalizam, nazvao ga leprom

21 juna 2018

On je branio svoju migratornu politiku zbog koje Francuska "ne mora da crveni" kao "put koji je uvek teži jer niko nije zadovoljan ali i odgovorniji od onih koji se igraju strahovima"

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je danas „lepru koja se širi“ Evropom: „preporodjeni nacionalizam, zatvorene granice koje neki predlažu“ i one koji „izdaju čak i azil“, ali istovremeno navodeći da nije moguće „primiti sve“.

Makron je u govoru nekoliko dana pred samit EU, ključan za pitanje migranata, osudio i „delioce lekcija“ koji mu „objašnjavaju da treba da primi sve koji žele“, a da pritom ne vide „frakture u francuskom društvu“.

On je branio svoju migratornu politiku zbog koje Francuska „ne mora da crveni“ kao „put koji je uvek teži jer niko nije zadovoljan ali i odgovorniji od onih koji se igraju strahovima“.

„Tražim od vas da, u ovim teškim vremenima u kojima živimo, nimalo ne odustajete od ljubavi prema Evropi. I pričam vam veoma ozbiljno. Mnogi je mrze (Evropu), ali oni je mrze odavno i vi vidite kako se šire, kao lepra, širom Evrope, u zemljama za koje smo mislili da je nemoguće da se ponovo pojave. I prijatelji i susedi govore loše stvari i mi smo se navikli“, rekao je Makron tokom posete Bretanji.

Francuski lider je rekao da želi da zemlja „očuva nacionalnu koheziju“, ali istovremeno i održi svoju tradiciju primanja imigranata i davanja azila.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!