Makedonija: Gruevski podneo ostavku

11 dec 2017

VMRO je saopštio da će novi lider biti izabran na partijskom kongresu

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, podneo je ostavku na funkciju predsednika opoziconog VMRO-DPMNE nakon izbornog poraza prošle godine i nemira koji su potresli zemlju u aprilu ove godine kada su pristalice ove stranke upale u zgradu Sobranja i napale lidera Socijaldemokratske partije Zorana Zajeva i njegove saveznike iz albanskih partija koji su izabrali albanskog političara za predsednika Skupštine. Nekoliko desetina ljudi je povređeno, podseća Rojters.

Gruevski (47), bio je premijer skoro deceniju, do januara 2016. kada je skandal sa prisluškivanjem opozicije od strane službi bezbednosti, doveo do pada Vlada.

Postizborna blokada je okončana u maju kada je Socijaldemokratska partija Zorana Zajeva formirala koaliciju sa albanskim partijama.

VMRO je saopštio da će novi lider biti izabran na partijskom kongresu nakon neopozive ostavke Grujevskog.

“Grujevski je kazao…da je njegova ostavka moralni čin, te da je prirodno da ličnost u koju su svi imali poverenja treba da preuzme odgovornost za (izborni) poraz”, navodi se u saopštenju VMRO.

VMRO je doživeo dodatni udarac u novembru kada je policija uhapsila Mitka Cvetkova, bivšeg ministra unutrašnjih posloa iz redova ove partije, kao i nekoliko desetina njegovih poslanika i aktivista po optužbi za učešće u nemirima u aprilu.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!