Makedonija: Dan žalosti zbog Gligorova

03 jan 2012

Sve zastave u Makedoniji su od ponoći na pola koplja zbog smrti njenog prvog predsednika Kire Gligorova. Bio je presednik Makedonije u dva mandata od 1991. do 1999. godine, kada se povukao iz političkog života.

Gligorov (94) će biti sahranjen u 13 sati u Aleji velikana groblja Butel u Skoplju, i telo će mu biti položeno u istu grobnicu u kojoj je sahranjena i njegova supruga Nada, koja je preminula 2009. godine. Iako je državni vrh predložio da Gligorov bude sahranjen uz najviše državne i vojne počasti, njegova porodica insistirala je da on bude sahranjen u krugu porodice i najbližih prijatelja. Još se ne zna da li će gardisti otpratiti telo Gligorova do Aleje Velikana i da li će u njegovu čast biti ispaljen počasni plotun.
Makedonska vlada juče je održala vanrednu sednicu na kojoj je dogovoreno da Gligorov bude ovekovečen u Muzeju voštanih figura u Skoplju. Tamo će biti predstavljen kako je izgledao u vreme kada je bio član Prezidijuma ASNOM-a 1944. godine.
Gligorov je umro prirodnom smrću 2. januara u 22 sati.
Rodjen je u Štipu 3. maja 1917. godine; bio je presednik Makedonije u dva mandata od 1991. do 1999. godine, kada se povukao iz političkog
života i posvetio se publicistici. Preživeo je pokušaj atentata 1995. godine u kojem je izgubio oko.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!