Majić: U uređenom društvu vlast ne kritikuje odluke suda

11 Oct 2017

"Verujem da se sudije plaše, žive u različitim strahovima, ne mogu ne živeti u strahu ako vidimo u koliko slučajeva su neposlušnosti doveli do negativnih ishoda po njihove kolege"

U uređenom društvu ne bi smelo da se događa da predstavnici vlasti otvoreno kritikuju odluke sudova, ocenio je sudija Apelacionog suda Miodrag Majić za Televiziju N1.

Prema njegovim rečima, politika ne upravlja potpuno pravosuđem, ali upravlja njegovim „suviše krupnim delom i ako se to nastavi na taj način nećemo moći da govorimo da imamo nezavisno pravosuđe”.

“Nikad ne izgleda dobro kada predsednik države ili predstavnici vlasti nekoga nazivaju kriminalcem, pogotovo dok je slučaj u postupku – to nije sfera u koju bilo ko iz izvršne vlasti treba da se upliće”, rekao je Majić komentarišući reakcije predstavnika vlasti na presudu Miroslavu Miškoviću i izjavu predsednika Srbije “neka vam tajkuni vode državu”.

“To ne zvuči ni malo dobro, kao ni druge vrste sličnih pokliča. U uređenom društvu to ne bi smelo da se događa, ne zato što to ja kažem već je to standard razvijenog sveta. U puno slučajeva je to i pisano pravilo, ne samo nepisano”, kazao je Majić.

Dodao je da je jedna od osnovnih preporuka Komiteta ministara Saveta Evrope je da se ne čine takve stvari, da se predstavnici vlasti suzdrže od komentarisanja odluka, jedini njihov komentar može da bude da će uložiti žalbu, ali će svakako poštovati odluku.

“U razvijenom demokratskom svetu to nije nešto što je praksa i što se toleriše. U društvima stabilnih demokratija koje dugo traju, sam sistem lakše apsorbuje takve pojave”, naveo je Majić.

Govoreći o ustavnim promenama u sferi pravosuđa, Majić je rekao da je osnovni zahtev u pretpristupnim pregovorima otklanjanje uticaja politike iz pravosuđa.

“Verujem da se sudije plaše, žive u različitim strahovima, ne mogu ne živeti u strahu ako vidimo u koliko slučajeva su neposlušnosti doveli do negativnih ishoda po njihove kolege”, kazao je Majić.

On je rekao da je legitimno pravo medija i javnosti da kritikuju sudove ako zastarevaju procesi ili ako je ostvariti pravo u građanskom postupku nemoguće, ali da je nešto sasvim drugo da se sa pozicije vlasti komentarišu proces dok traju.

“Nadležnost Visokog saveta sudstva treba da bude zaštita sudija od takvih pritisaka, ali to se ne dešava dovoljno često”, ocenio je Majić i dodao da je slučaj sudije Vučinića “školski primer kada je Visoki savet sudstva morao da reaguje”.

“Visoki savet sudstva je naviši organ sudske vlasti i poverena mu je zaštita pravosuđa u ovakvim situacijama, i mnogo češće bismo voleli da ga čujemo. Ne osećamo dovoljnu zaštitu”, upozorio je Majić.

Dodao je da se u Savetu oseća upliv izvršne i zakonodavne vlasti i kazao da sve što govori za ovu garnituru, važi u dužem vremenskom periodu i za prethodne vlasti.

U ozbiljnom pravosudnom sistemu niko se ne izvodi pred sud dok ozbiljni dokazi nisu prikupljeni, objasnio je Majić i rekao da se ovde čini da postoji značajan pritisak od političkih garnitura, i onda se sve češće vidimo da se gromoglasno najavljivane optužnice, dugo zadržavanje u pritvoru, završe samo odštetom.

On je ocenio da je više instrumentalizovana policija nego sudstvo. “Uvek je politički uticaj jači tamo gde postoji jedno dugme za pritisak, policija je i formalno preko ministra povezana, to dugme je ministar, i tu postoji veći uticaj. Dok u sudstvu postoji ipak više slobode i veći je upliv struke”, kazao je Majić.

Komentarišući slučaj rušenja u Savamali, on je rekao da i ako policija potpuno opstruira slučaj, tužilac neke stvari može da odradi i mimo policije i ne mora da čeka policiju. “Bojim se da idemo ka tome da će u ovom slučaju politička volja odlučivati”, zaključio je Miodrag Majić.

(Autonomija/N1

Podelite ovu stranicu!