Maja Sedlarević: Žene u Srbiji danas ponovo moraju da se bore za svoja prava

08 mar 2018

"Žene izložene stalnoj opasnosti od rodno zasnovanog nasilja, verskog fundamentalizma, diskriminacije na poslu"

Članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević upozorila je da se posle jednog veka od kad su se žene izborile za svoja radna i politička prava, Srbija suočava sa preispitivanjem tih prava.

“Ovoliko godina kasnije i dalje moramo da dokazujemo da smo dovoljno vredne, da smo sposobne i da možemo! Moramo i danas jednakom snagom da se borimo za ravnopravnost u svim sferama života, izložene stalnoj opasnosti od rodno zasnovanog nasilja, verskog fundamentalizma, diskriminacije na poslu i pri zapošljavanju, ugrožavanja reproduktivnih prava i slično”, ističe se u saopštenju Maje Sedlarević.

Ona je ukazala da se u poslednje vreme ponovo u javni diskurs vraćaju ideje o zabrani abortusa i stavovi o tome kako su za “belu kugu” krive “razmažene žene”.

“Svedočimo da na svakih nekoliko meseci neko od visokih zvaničnika Srpske pravoslavne crkve istupi sa takvim stavovima, najgore vređajući žene, ali u poslednje vreme sve češće slične optužbe i pretnje dolaze i iz raznih ministarstava i saveta na državnom nivou. Istina je, ipak, drugačija. Umesto što optužuju žene, trebalo bi da govore o teškom ekonomskom položaju, nezaposlenosti i teškim uslovima života u kojima je teško doneti odluku o rađanju”, navela je funkcionerka LSV.

Ona je poručila da je pravo na rađanje, jednako kao i pravo na abortus, pravo i izbor svake žene, a ne države i crkve.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!