MAJA SEDLAREVIĆ: Vojvođanski parlament više ne može da ćuti

Potpredsednica Skupštine Vojvodine i funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević kaže da će…

18. sep 2009

sedlarevic.jpgPotpredsednica Skupštine Vojvodine i funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević kaže da će ta stranka insistirati na tome da se u pokrajinskom parlamentu ponovo pokrene pitanje sudbine Statuta Vojvodine i Zakona o nadležnostima. Ona je za portal www.autonomija.info izjavila i da je inicijativom za sazivanje vanrednog okupljanja vojvođanskih poslanika predložila predsedniku Skupštine AP Vojvodine Šandoru Egerešiju da iskoristi svoju mogućnost i sazove takvu sednicu, te da su se s istim predlogom obratili i šefovima poslaničkih grupa vladajuće koalicije u pokrajini.
– Važno je da se poslanici pogledaju oči u oči i da se vidi da li je neko u međuvremenu promenio mišljenje pod pritiskom partijske centrale u Beogradu. Da vidimo ko je zaista za zaštitu interesa Vojvodine i dostojanstva njenih institucija, a kome je to samo politički marketing. Mislim da bi politički pritisak koji bi mogli da proizvedemo bio od izuzetnog značaja, jer se sada, trenutno ćuti i trpi ponižavanje – ističe Maja Sedlarević.

Koje bi konkretno poruke ili zahteve, po Vama, pokrajinski parlament tom prilikom trebalo da uputi centralnim vlastima?
– Pokrajinski poslanici bi morali da od kolega u republičkom parlamentu zatraže ili da daju ili ne daju saglasnost na Statut AP Vojvodine i usvoje Zakon o nadležnostima ili da kažu da ne žele da poštuju važeći Ustav i da Skupštinu AP Vojvodine ne smatraju legalnim i legitimnim predstavničkim domom građanki i građana Vojvodine. U svakom slučaju, trenutna situacija je krajnje ponižavajuća i za Vojvodinu i za pokrajinsku administraciju i nedopustiv je odnos centralnih vlasti prema pokrajini u kojoj živi dva miliona građanki i građana koje Skupština AP Vojvodine predstavlja. I to treba jasno i glasno reći!

Da li zbog neusvajanja statuta može da se postavi i pitanje odgovornosti Skupštine Vojvodine?
– Poslanici Skupštine AP Vojvodine ispoštovali su svoju obavezu i u ustavnom i zakonskom roku uputili Statut AP Vojvodine na potvrdu Narodnoj skupštini Republike Srbije. Takođe, pre usvajanja Predloga statuta vođena je višenedeljna javna rasprava tokom koje su svi subjekti bili u prilici da utiču na konačni tekst predloga… Pitanje koje će se samo od sebe postaviti ne bude li jasnog odgovora i znaka da se ignorantski stav republičkih prema pokrajinskoj vlasti više ne može trpeti, biće – ko ima pravo da ćuti dok se ponižava volja dva miliona birača? Mislim da je najveća odgovornost na premijeru Bojanu Pajtiću i predstavnicima Demokratske stranke, upravo zbog toga što imaju apsolutnu većinu u pokrajinskom parlamentu i najvećim delom su i uticali na sadržaj teksta predloženog Statuta. Na njima je bila i obaveza da tokom prethodnih godinu dana obezbede podršku najpre u svojoj stranci, kao i u strankama koje skupa sa njima čine vladajuću koaliciju. Zašto se to nije desilo, pitanje je za njih. Kao što je pitanje i zašto dopuštaju da se prolongiranjem statuta krši Ustav? Podsetiću da je Bojan Kostreš, kao predsednik Skupštine AP Vojvodine, pozvao na bojkot ustavnog referenduma i da u Vojvodini taj Ustav nije prošao. Ali, Ustav je na snazi i valja ga poštovati, a našli smo se u situaciji da ga ne poštuju oni koji su ga doneli.

Koliko je realno da se pokrajinska vlast odluči i na primenu drugih ustavnih mehanizama, kao što su žalba Ustavnom sudu, ili pak raspisivanje pokrajinskog referenduma o čemu je takođe bilo reči u javnosti?
– To su sve legalni i legitimni načini da se ovaj problem reši, ali o tome treba da razgovaramo na sednici pokrajinskog parlamenta, gde bi, u svakom slučaju, najvažnije bilo postići konsenzus i zajednički nastupiti u odbrani interesa Vojvodine. Nadam se da do ovako drastičnih mera nećemo doći i da će se i Statut AP Vojvodine i Zakon o nadležnostima u najskorije vreme naći pred republičkim poslanicima i biti potvrđeni. Ono na čemu će Liga socijaldemokrata Vojvodine insistrirati jeste da se učini sve da se Skupština Republike Srbije konačno i definitivno izjasni o najvišem pravnom aktu Vojvodine, ali i da se u međuvremenu oglasi i pokrajinski parlament.

Zbog čega se takvi „drastičniji“ potezi pokrajine obično komentarišu kao uvod u radikalizaiciju poltičkih prilika, dok, s druge starne, neizjašnjavanje o statutu iako je reč o ustavnoj obavezi republičkog parlamenta, nikog u centralnoj vlasti posebno ne uznemirava?
– To je stara demagoška priča. S jedne strane korišćena u dnevnopolitičke svrhe, a sa druge pokazuje se neverovatna volja centralnih vlasti da ova zemlja ostane i dalje visoko centralizovana i zatvorena. Decentralizacija Srbije i davanje većih nadležnosti Vojvodini i lokalnim samoupravama, kao i formiranje novih regiona u zemlji put su koji Srbiju vode ka modernizaciji, efikasnijoj administraciji i bržem i boljem ravnomernom regionalnom razvoju. Dokle god je tako, Evropa i evropske integracije će biti tek pusta priča. Jer, decentralizacija je jedan od uslova za put u EU. A šta nam se dešava? U Beogradu ne postoji svest o tome da iz Vojvodine stižu dobri i kvalitetni predlozi, inicijative i prakse. Nijedna od naših inicijativa se nije našla u skupštinskoj proceduri, a kamoli da je usvojena!

Da li je moguće da se pitanje vojvođanskog statuta internacionalizuje i na koji način?
– Nadam se da neće biti razloga da do toga dođe, da će vrlo skoro Statut AP Vojvodine i Zakon o nadležnostima biti potvrđeni u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Onda će Liga socijaldemokrata Vojvodine, ponovo, krenuti sa kampanjom za izmenu Ustava Republike Srbije i tražiti da Vojvodina dobije stvarne nadležnosti – zakonodavnu, izvršnu, sudsku vlast, izvorne prihode i svoju imovinu, kojom će i upravljati i njome raspolagati. Želim da verujem da Boris Tadić, predsednik Republike Srbije, nije zaboravio obećanje da će uskoro zaista otpočeti rad na izmeni najvišeg pravnog akta Srbije.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga