Maja Sedlarević: Naše pravosuđe nije u stanju da osudi fašiste

16 Oct 2017

"Kada takva krivična dela nemaju jasnu zakonsku kaznu, teško je zamisliti budućnost ove zemlje"

Funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević upozorila je da činjenica da ni posle deset godina nema kazne za neonaciste koji su napali antifašističku kolonu u Novom Sadu šalje jasnu poruku da u ovoj zemlji napad na antifašiste može proći bez kazne.

Ona je u saopštenju za javnost navela da naše pravosuđe nije u stanju da punu deceniju izađe na kraj sa onima koji su hteli da slave Himlerov rođendan u Novom Sadu, što, kako je ocenila, nije samo pokazatelj kuda je ovu zemlju odvelo zatiranje sopstvene časne antifašističke prošlosti, nego i da su u našem društvu ozbiljno narušene i sve ostale osnovne ljudske i civilizacijske vrednosti.

“I zato niko neće biti iznenađen kada ovo suđenje zastari. I nikome ne treba da bude čudno ako se ovakav slučaj ponovi”, poručila je Maja Sedlarević.

Podsetila je i da je posle tri godine od paljenja pekara u Vojvodini, oktobra 2014, jedini poznat epilog na sudu jedna odbačena krivična prijava i svega nekoliko izrečenih vaspitnih mera.

“Svaki od ovih incidenata mora biti rasvetljen do kraja i mora biti poznat njegov sudski epilog, jer, u suprotnom, to onda znači da se nekažnjeno može kamenovati, bacati Molotovljevi koktel ili pucati na nečiji lokal samo zato što je njegov vlasnik drugačije nacionalnosti“, istakla je Maja Sedlarević.

Ona je dodala da je, kada takva krivična dela nemaju jasnu zakonsku kaznu i jasnu osudu u javnosti i društvu, teško zamisliti budućnost ove zemlje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!