Maglai: Država najveći rasipnik

13 Oct 2016

Lokalnim samoupravama se iz godine u godinu smanjuju sredstva, a sa druge strane se puni budžet republike

Šef odborničke grupe Pokreta za građansku Suboticu Jene Maglai izjavio je danas da je izmenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava od Subotice u poslednjih pet godina oduzeto oko 700 miliona dinara na godišnjem nivou.

Maglai je ya to optužio republičku vlast i naveo da je ona najveći rasipnik, a vlast u Subotici da o tome ćuti.

“Lokalnim samoupravama se iz godine u godinu smanjuju sredstva, a sa druge strane se puni budžet republike. Novac odlazi u nove buradi bez dna, a vlast u Subotici o tome ćuti”, rekao je Maglai novinarima u prostorijama Mađarskog pokreta (MP) u Subotici.

On je optužio i Srpsku naprednu stranku (SNS) i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) da ćute o tome, odnosno da “ne smeju o tome da pisnu zbog svojih centrala u Beogradu ili u Subotici”.

“Ovo je ozbiljan atak na interese građana svih lokalnih samouprava u državi”, dodao je Maglai.

Prema njegovim rečima, transferna sredstva se raspređuju na osnovu toga koja lokalna samouprava je bliska vlasti.

“Ne stimulišu se lokalne smourave da doprinose, nego ih stavljaju u neravnopravan položaj oduzimajući im sredstva u zavisnosti od toga ko je koliko politički blizak republičkoj vlasti”, ocenio je Maglai.

On je podsetio da je kao bivši gradonačelnik Subotice više puta insistirao na vraćanju određenih sredstava tom gradu i dodao da se ovakvim zakonskim rešenjima pojedine lokalne samouprave, poput Kragujevca, stavljaju u nejednak položaj, koji je “zbog bliskosti vlasti iz budžetskih rezervi u protekle dve godine dobio 800 miliona dinara”.

Lokalnim samoupravama je nedavnim izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava uskraćeno 4,8 milijardi dinara, jer se od lokalnih poreza na zaradu od sada uzima veći procenat za republički budžet.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!