Mađarski pokret: Sergej Trifunović teško uvredio Mađare, tražimo izvinjenje

“Mađarski pokret, kao dosadašnji partner PSG, ograđuje se od ovakve političke retorike"

14. apr 2019

Mađarski pokret večeras je optužio Sergeja Trifunovića da je teško uvredio vojvođanske Mađare na sinoćnom mitingu opozicije u Beogradu i zatražio od njega izvinjenje.

“U vašem obraćanju prisutnima – među njima i brojnim pripadnicima mađarske zajednice, članovima i simpatizerima Mađarskog pokreta i drugih opozicionih političkih organizacija – izneli ste jednu tešku uvredu. Govoreći o odlasku mladih iz Srbije, osvrnuli ste se i na organizovano doseljavanje migranata, i među njih ste svrstali Mađare koji duže od hiljadu godina žive na ovim prostorima”, navelo je Predsedništvo Mađarskog pokreta u saopštenju za javnost.

Dodali su da to nije prvi put da se u obraćanjima i izjavama Sergeja Trifunovića pojavljuje “neumerenost”.

“Mađarski pokret, kao dosadašnji partner PSG, ograđuje se od ovakve političke retorike. Sa iskrenom nadom da se ovaj put radi o omašci, očekujemo od vas javno objašnjenje i javno izvinjenje”, piše u saopštenju.

Dodali su da je činjenica da se pripadnici mađarske zajednice, kao i svi građani Srbije, iz dana u dan suočavaju sa teškom ekonomskom situacijom i kontinuiranim pritiscima režima, čiji je deo “na najveću žalost većine Mađara” postao i Savez vojvođanskih Mađara.

“Zbog učešća Ištvana Pastora u ovoj antidemokratskoj koaliciji je odlazak iz zemlje pripadnika mlađih, ali i starijih generacija – što za posledicu ima raspad njihovih porodica – postala naša tužna svakodnevica”, ocenilo je Predsedništvo Mađarskog pokreta.

Dodali su da je jedini mogući cilj Mađarskog pokreta što brža i sveobuhvatna normalizacija stanja u državi.

“Na tom putu od naših partnera iz opozicije očekujemo podršku i poštovanje. Podršku pripadnicima mađarske zajednice, ali i poštovanje principa demokratskog diskursa”, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga