Mađarski pokret traži da SVM isključi Ištvana Pastora iz stranke

25 jan 2016

Ne postoji osnov za pokretanje disciplinskog postupka protiv osoba koje su istovremeno i u SVM-u i u MP-u

Mađarski pokret (MP) predao je danas predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvanu Pastoru zahtev za obustavljanje postupka isključenja protiv članova ove organizacije koji su ujedno i članovi MP, kao i zahtev za pokretanje disciplinskog postuka za isključenje Pastora iz stranke.

Gradonačelnik Subotice i jedan od osnivača civilne organizacije Mađarski pokret Jene Maglai izjavio je novinarima ispred sedišta Doma Mađara u Subotici da je ova organizacija predala SVM-u “odbranu”, to jest zahtev za obustavljanje disciplinskog postupka protiv članova i simpatizera MP, koji je potpisalo više od 50 članova.

Maglai je rekao da ne postoji osnov za pokretanje disciplinskog postupka i da bi on mogao da se sprovede u slučaju da je skupština MP-a donela odluku o učešću na izborima ili u slučaju kada bi se neko od članova udruženja pojavio na izbornim listama, kao i na listama drugih partija.

U dokumentu je navedeno i da je SVM-u ponuđen dijalog u vezi sa prevazilaženjem problema koji su nastali između ove stranke i MP-a.

Članica MP-a Livija Jo Horti je rekla da je sa zahtevom za obustavljanje postupka protiv članova MP-a predat i zahetv za pokretanje disciplinskog postupka za isključenje Ištvana Pastora iz stranke.

„Članovi MP-a smatraju da je Pastor prekrišio svoje obećanje koje je dao na izbornoj skupštini stranke u aprilu, kada je obećao pluralizam, demokratizaciju, postizanje novih dogovora sa stručnjacima i liderima, radi poboljšanja stanja unutar mađarske zajednice“, rekla je Jo Horti.

Jedan od osnivača Mađarskog pokreta i bivši predsednik Tamaš Korhec je kazao da je i protiv njega pokrenut disciplinski postupak, iako on nije član SVM-a.

“Protiv mene je pokrenut disciplinski postupak kao simpatizera, iako statut SVM-a ne omogućuje da se simpatizer isključuje iz stranke“, rekao je Korhec.

On je naveo da je Ištvan Pastor za list Mađar so nedavno izjavio da to što radi MP predstavlja izdaju. “To je ujedno i izraz stanja u Mađar sou i u medijima”, ocenio je Korhec.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!