Mađarski pokret i Pokret slobodnih građana za smenu gradonačelnika Subotice

15 Sep 2017

"Subotičani će sami morati da odbrane svoju slobodu"

Predstavnici Pokreta slobodnih građana, Pokreta za građansku Suboticu i Mađarskog pokreta osudili su danas pretnje smrću novinarima portala “Magločistač” i najavili da će odbornička grupa Pokreta za građansku Suboticu predati Skupštini grada predlog za razrešenje gradonačelnika Subotice Bogdana Labana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare koja je održana u sedištu Mađarskog pokreta u Subotici, zamenik predsednika odborničke grupe Pokreta za građansku Suboticu Miroslav Milojević rekao je da se ništa nije promenilo od kraja avgusta, kada je gradonačelnik pretio svom stranačkom kolegi Vladimiru Polovini da će mu “iščupati grkljan”, već da je došlo do novih pretnji portalu Magločistač i uništavanja izložbe Pokreta za Preokret.

“Pokret za građansku Suboticu predložiće u Skupštini grada rešenje o razrešenju Bogdana Labana sa mesta gradonačelnika”, kazao je Milojević i pozvao sve opozicione stranke, pa i pozicione, u Skupštini grada da se svojim potpisima priključe ovakvom zahtevu.

On je rekao da je u demokratskim društvima gde se poštuju ljudska prava i gde vlada sloboda medija, nezamislivo da ne bude smenjen gradonačelnik koji je prouzrokovao ovakav skandal i podsetio da je Laban i ranije pretio stranačkim neistomišljenicima, a policija nije reagovala.

Podsetio je da su to vrlo ozbiljne pretnje, nakon kojih je pretučen pokrajinski poslanik iste te stranke, a sudskog epiloga tog slučaja još nema.

Član Predsedništva Pokreta slobodnih građana i novinar Srđan Škoro podsetio je da je Pokret prvi reagovao na kriminalno ponašanje gradonačelnika Subotice koje nije sankcionisano.

“Kada vi u 21. veku imate prvog čoveka koji se ponaša ovako i preti ljudima čupanjem grkljana ili tom novom naprednjačkom modom, sa tim betonskim cipelama, onda se zapravo zapitate u kakvoj mi to državi živimo“, rekao je Škoro.

Po njegovim rečima, ukoliko se ne sankcioniše patološko nasilje, dolazi do patoloških laži gde je, kakoje rekao, lider PSG Saša Janković bio izložen neviđenoj kampanji da bi se “pokrilo” ono šta je gradonačelnik Subotice rekao.

“Kada gurate pod tepih ovakvo ponašanje, onda dolazimo i do toga da se preti portalu Magločistač da će ih ‘zaklati kao zečeve’”, smatra Škoro.

Glumac i član Predsedništva Pokreta slobodnih građana Nikola Đuričko je pozvao građane Subotice da podrže inicijativu za razrešenje gradonačelnika Labana i upozorio da će Subotičani sami morati da odbrane svoju slobodu.

“Zastrašujuće je da u Subotici bude napadnuta osnovna sloboda, pravo na život i pravo na rad i na drugačije mišljenje. Ovo je početak kraja ukoliko policija ne može da zaštiti građane, onda građani moraju da se potrude da zaštite svoju slobodu reagovanjem, pritiskom na vlast, učestvovanjem u protestima”, rekao je Đuričko.

Krajem avgusta u Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici saslušani su svedoci gradonačelnika Labana u istražnom postupku zbog ugrožavanja sigurnosti za šta je osumnjičen Vladimir Polovina kome je Laban nekoliko dana pre toga uputio niz pretnji i uvreda.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!