Mađarski neonacista seli se u Izrael

05 Oct 2016

Lider mađarske ultradesne partije planira da se preseli u Izrael nakon što je otkrio svoje jevrejsko poreklo

Lider mađarske ultradesne partije planira da se preseli u Izrael nakon što je otkrio svoje jevrejsko poreklo.

Čanad Segedi (34) bivši lider partije Jobik, koji je ranije optuživan za neonacizam, priprema se za useljenje u Izrael, četiri godine nakon što je napustio svoju nacionalističku partiju kada je otkrio svoje jevrejske korene i da mu je baka preživela holokaust.

Segedi bio je poznat po svojim ekstremističkim i antisemitskim stavovima i pomogao je osnivanje mađarske garde koja je nosila crne uniforme poput uniformi ozloglašene nacističke partije koja je vladala Mađarskom nakratko u Drugom svetskom ratu i privela hiljade Jevreja da budu odvedeni u gasne komore, navodi Internešenel biznis tajms.

Godine 2012. on je opisao kako je bio šokiran kada je čuo za baku i svoje jevrejsko poreklo.

“Pre svega sam shvatio da se holokaust stvarno dogodio”, rekao je Segedi.

On je brzo odbacio ultradesnu prošlost i prihvatio judaizam, promenio ime u hebrejsko i zove se David, redovno posećuje sinagogu, jede košer hranu i obrezao se, a sada planira da se preseli u Izrael sa svojom porodicom.

Govoreći za tiražni izraelski Mariv na hebrejskom, Segedi je rekao da je “Izrael čudesna zemlja i da veruje da svaki Jevrejin koji živi u dijaspori ozbiljno razmatra da napravi aliju (useljenje) u Izrael, najmanje jednom u svom životu”.

“Ima mnogo više pozitivnih nego negativnih elemenata u tome što si Jevrejin i najveći dar za svakog Jevrejina je postojanje države Izrael”, rekao je on.

“Posle noćnih mora kroz koje su prošli moji rođaci u holokaustu, moja porodica i ja veoma želimo da budemo deo pozitivnih snaga koje Izrael za nas predstavlja”, dodao je Segedi koji kaže takođe da ne zna da li će se pridružiti nekoj političkoj partiji u Izraelu dok se fokusira na svoje aktivnosti protiv antisemitizma u Evropi.

“Profesionalno ću odmah tražiti tela i organizacije sa kojima mogu da koordinišem borbu protiv antisemitizma i naravno težiću da se pridružim obimnim aktivnostima Svetskog cionističkog kongresa u Izraelu i inostranstvu”, zaključio je Segedi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!