Mađarska obeležava dan sećanja na Trijanonski sporazum

03 Jun 2013

Ultradesničari traže reviziu Trijanonskog sporazuma i poručuju da se "Mađari neće smiriti"

Povodom 4. juna, dana koji se u Mađarskoj odnedavno obeležava kao Dan nacionalnog jedinstva i “oporavka od trijanonske traume” zbog gubitka dve trećine teritorije i trećine stanovništva 1920. godine, 2.600 srednjoškolaca će se međusobno posećivati u Mađarskoj, Rumuniji, Ukrajini i Srbiji.

Reč je o programu Saveza “Rakoci”, u okviru kojeg će biti organizovane navedene ekskurzije na Dan nacionalnog jedinstva, preneo je informativni portal “Vojvodina danas” (Vajdasag Ma, www.vajma.info).

Trijanonskim sporazumom iz 1920. godine, Mađarskoj su, kao strani-gubitnici u Prvom svetskom ratu, oduzete dve trećine teritorije i trećina stanovništva.

Povodom godišnjice tog sporazuma, juče je u Budimpešti održan i protestni skup u organizaciji ekstremističkog Omladinskog pokreta 64 županije, koji se zalaže za reviziju Trijanonskog sporazuma, na šta upućuje i naziv tog ultradesničarskog pokreta, jer je Mađarska pre Prvog svetskog rata, u okviru Austro-Ugarske Monarhije, imala 64 županije.

Na skupu je govorio i poslanik ultradesničarske stranke Jobik u parlamentu Mađarske Tamaš Nađ Gaudi, koji je zatražio reviziju Trijanona i poručio da “niko ne treba da veruje da će se Mađari smiriti sa ovom situacijom”.

On je rekao da je zahtev za teritorijalnom autonomijom Mađara u susednim zemljama “samo minimum”, jer svaki narod u centralno-istočnoj Evropi raspolaže pravom na samoopredeljenje, “izuzev Mađara u Karpatskoj niziji”.

Nađ Gaudi je kazao da je Mađarska 2005. godine počinila “istorijski greh”, jer nije uložila veto na ulazak Rumunije u Evropsku uniju i dodao da se ne sme dogoditi “ista greška povodom pristupanja Srbije EU”.

“Prijem Srbije treba blokirati sve dok se ne ispune opravdani zahtevi Mađara u Južnim krajevima”, poručio je Nađ Gaudi.

“Južni krajevi” su naziv koji mađarski nacionalisti koriste za Vojvodinu.

Učesnici skupa su formirali povorku i okupili su se prvo pred ambasadom Srbije u Budimpešti, a zatim i pred ambasadama Rumunije i Slovačke.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!