Mađar so da izveštava u mađarskom duhu?!

17 okt 2011

Glavna urednica jedinog dnevnog lista na mađarskom jeziku ustvrdila da nema političkih pritisaka na uređivačku politiku, koja će slediti mađarski duh zarad održanja mađarske nacije

List Mađar so ima misiju: treba da teži održanju nacije. Služimo ovom cilju – rekla je glavna urednica Mađar soa Marta Varju na budimpeštanskom okruglom stolu posvećenom odgovornosti prekograničnih mađarskih novinara, koji je održan u okviru dvodnevnog simpozijuma. Na tom skupu su predstavnici matične države i prekograničnih mađarskih zajednica raspravljali i o ustavnim obavezama matične države u odnosu na naciju, kao i izazovima sa kojima su suočene zajednice Mađara izvan granica matične države.

Prema rečima glavne urednice Mađar soa, u pripremi je medijska strategija “koja se čini da će biti dobra i koja će nam pomoći da bi list mogli da pripremamo ne samo na mađarskom jeziku, nego u mađarskom duhu, boreći se za održanje Mađara“. – Mađar so  je nezavisni dnevni list javnosti, kojeg je politika devedesetih godina pokušala da podjarmi, ali je u redakciji bilo snage i hrabrosti za očuvanje profila, pa se tako list i danas priprema bez političkog pritiska – rekla je Marta Varju, odgovarajući na pitanje da li ima političkog pritiska u odnosu na uređivačku politiku lista. Ona je na okruglom stolu, takođe, ocenila i da bi, u slučaju da postoji jedinstvena mađarska medijska strategija, ona svakako trebalo da sadrži ulogu štampe u održanju nacije i maternjeg jezika, kao i značaj nacionalne samosvesti.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!