Maas: Evropljani ne trebaju sjediti pred Amerikancima kao „miš pred zmijom“

Njemački ministar vanjskih poslova kaže kako je nečuveno da za mnoge odluke SAD-a saznaje posredstvom Twittera

23. sep 2018

Šef njemačke diplomatije Heiko Maas izjavio je kako je u transatlantskim odnosima došlo do strukturalnih promjena, na koje Evropa mora biti spremna.

On je za njemačku novinsku agenciju istakao kako je nečuveno da za mnoge odluke Sjedinjenih Američkih Država saznaje posredstvom društvene mreže Twitter, prenosi Anadolija.

Dodao je da veliki dio američke javnosti o odlukama Bijele kuće saznaje na predsjedničkom nalogu na toj društvenoj mreži.

Maas je uoči odlaska u New York, na godišnju sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, kazao kako se ranije iz Evrope mnogo češće išlo na konsultacije u SAD, a da je to rijedak slučaj od useljenja Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Promjene u transatlantskim odnosima

Istakao je da Njemačka želi obnoviti intenzivni dijalog i saradnju sa SAD-om.

„Došlo je do strukturalnih promjena u transatlantskim odnosima. Neće to nestati nakon Trumpa. U Njemačkoj, ali i u Evropi, moramo biti spremni na to u strateškom smislu“, rekao je Maas.

Ističući kako Evropska unija mora imati više samopouzdanja u odnosima sa SAD-om, on je kazao da su ovogodišnji događaji bili poučna lekcija Briselu.

„Mi, Evropljani, ne trebamo sjediti kao miš pred zmijom i čekati šta će drugi dan biti objavljeno na Twitteru“, poručio je Maas.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga