LSVO poslala 33 pisma Verbiću

13 apr 2015

I nastaviće da šalju sve dok ne ministar ne odgovori

Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSVO) uputila je do sada 33 pisma ministru prosvete Srđanu Verbiću u kojima se upozorava da se na državnim i privatnim fakultetima u Srbiji studenti školuju za oko 140 nepostojećih zanimanja.

Aktivisti LSVO su najavili da će pisma slati svakog dana dok ministar ne odgovori.

U obraćanju Omladine LSV Verbiću ističe se da zvanični Šifrarnik zanimanja, koji datira iz 1992. godine, iako dopunjen 1998. godine, nije usaglašen sa Zakonom o visokom obrazovanju iz 2005. godine.

Ligaši su ocenili da zato u šifrarniku nedostaju brojna zvanja koja se stiču školovanjem po Bolonjskom procesu, a imaju prefiks diplomirani, inženjer ili menadžer.

U pismu se ukazuje i na nedostatke Liste zanimanja, u kojoj nije zavedeno 79 zanimanja. U LSVO su upozorili i da se ne zna koliko je studenata završilo i steklo diplome sa kojima ne može da se zaposli.

„Uloženom trudu, radu i vremenu studenata treba dodati i sva finansijska izdvajanja koja imaju oni i njihovi roditelji. Studiranje je koštalo i košta.  Apelujemo da utičete na sve nadležne da se ovo promeni“, poručila je omladila LSV Verbiću.

Ta stranka je od ministra tražila hitnu reakciju i sastanak, na kojem bi se izložila potencijalna rešenja problema.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!