LSV: Zašto se Srbija nije ogradila od dodele plaketa zločincima u RS

26 Oct 2016

Potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić nije napustio tu svečanost, čime je pokazao saglasnost sa navedenim anticivilizacijskim činom

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović ocenio je večeras da je skupština bosanskohercegovačkog entiteta, Republike Srpske, dodelom plaketa osobama koje su osuđene za ratne zločine odala “priznanje zločinu” i pokazala na kakvim je temeljima i “vrednostima” nastala i upitao zašto potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić nije napustio tu svečanost.

“Na taj način, RS je više progovorila o temeljima i ‘vrednostima’ na kojima je nastala, od svih međunarodnih i domaćih sudova. Odajući priznanje zločinu, institucije RS su se još jednom narugale desetinama hiljada žrtava politike čiji su protagonisti u čitavom svetu postali drugo ime za masovna ubistva na kraju 20. veka”, naveo je Jovanović u saopštenju za javnost.

Podsetio je da prilikom dodele plaketa osuđenim i optuženim ratnim zločincima, potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić nije napustio tu svečanost, čime je, kako je ocenio, pokazao saglasnost sa navedenim anticivilizacijskim činom.

Jovanović je ocenio da se režim Milorada Dodika nalazi “na putu bez povratka” i da će tom “stranputicom koja vodi u sigurno bespuće za sobom povući i entitet na čijem se čelu nalazi”.

“Zbog svoje budućnosti, Srbija mora da pokaže distancu prema ovakvim skandaloznim postupcima iz Republike Srpske i da svojom politikom podstiče mir i saradnju, a ne slavljenje starih zločinaca i prizivanje novih sukoba na Balkanu”, poručio je Jovanović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!