LSV: Zašto se kasni sa izmenama Zakona o nacionalnim savetima

18 mar 2018

"Uočene brojne manjkavosti i nerazumevanja pozicije nacionalnih zajednica, pre svega u Vojvodini"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) postavila je danas pitanje nadležnima u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave zbog čega se kasni u procesu izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih zajednica.

“Proces izrade nacrta izrada i dopuna ovog Zakona započeo je pre više od godinu dana, a njihovo usvajanje najavljeno je za drugu polovinu jeseni 2017.godine. Sada smo na pragu proleća 2018.godine, ali posao još nije završen”, naveo je u saopštenju za javnost funkcioner LSV-a Aleksandar Marton.

Dodao je da su u samom procesu usaglašavanje teksta Nacrta zakona uočene brojne manjkavosti i nerazumevanja pozicije nacionalnih zajednica, pre svega u Vojvodini.

“Srbija mora donositi afirmativne mere u oblasti unapređenja položaja pripadnika nacionalnih zajednica, ali se čini da vlada i ministarstvo ne poseduju dovoljno kapaciteta za pozitivne iskorake”, ocenio je Marton.

Podsetio je da je Vlada Srbije pre dve godine usvojila Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

“Najbitnije je pitanje koliko je stavki iz Akcionog plana sprovedeno, a koliko nije? LSV očekuje da vlada i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ulože mnogo više napora u procesu rešavanja otvorenih pitanja nacionalnih zajednica, kako normativnih, tako i onih u svakodnevnom životu”, naveo je Marton.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!