LSV: Vratiti versku nastavu u verske objekte

23 Jan 2016

Od uvođenja veronauke u škole, verska netolerancija ne opada već raste

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da verska nastava bude vraćena u verske objekte jer “tamo jedino pripada”, i jer je po Ustavu u Srbiji crkva odvojena od države.

“Od građanskih i proevropskih političkih stranaka, nevladinog sektora, medija i građana, a posebno od kolega sa univerziteta i naučnih instituta očekujemo da podrže svaku inicijativu i pokušaj da se verska nastava vrati tamo gde jedino pripada – u verske objekte, a u školi promoviše naučni pogled na svet, čiji su osnovi razum, laicizam i kritičko mišljenje”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da je uvođenje veronauke u škole bio jedan od najtežih udaraca razvoju slobodnog pogleda na svet i kritičkog mišljenja kod mladih generacija u Srbiji.

“Učenici bi u školama trebalo da uče naučni pogled na svet, a religiju da izučavaju samo kao jednu od društvenih pojava u okviru nekog od postojećih predmeta”, navodi se u saopštenju Stručnog saveta za nauku i tehnološki razvoj LSV-a.

Ta stranka je podsetila da se veronauka 15 godina uči u školama i ocenila da verska i svaki drugi oblik netolerancije ne opada, već, naprotiv, raste.

“U školi je mesto naučnom pogledu, a u verskom objektu i u okviru porodice, ukoliko su njeni članovi religiozni, verskom. Ne postoji nijedan pedagoško-psihološki, naučni, društveni, ni bilo koji drugi racionalan argument u prilog izvođenja verske nastave u školama”, ocenjuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!