LSV: Vratiti NIS u vlasništvo Srbije

11 avg 2018

"Da li je Srbija nezavisna država?"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) založila se danas za povratak Naftne industrije Srbije (NIS) u vlasništvo države Srbije i upitala kako je moguće da ta kompanija koja je u vlasništvu ruskog Gasproma plaća najnižu rudnu rentu, dok mesta u Vojvodini u kojima se vadi nafta doživljavaju veliku ekološku štetu.

“Tražimo da vlasti pokažu interesovanje za građane Vojvodine i utiču na ruskog partnera da promeni politiku. Jedan od najboljih poteza bio bi povratak NIS-a u ruke naše države. Samo tako bi se u potpunosti ispoštovali interesi građana”, naveo je u saopštenju za javnost funkcioner LSV-a Svetislav Zorić.

Dodao je da zbog veoma niskog iznosa rudne rente koju plaća NIS građani Srbije s pravom postavljaju pitanje da li je Srbija nezavisna država i važe li zakoni jednako za sve.

Zorić je podsetio da rudna renta, odnosno naknada za korišćenje prirodnih bogatstava, po zakonu iznosi sedam odsto, ali je je međudržavnim sporazum Srbije i Ruske federacije NIS-u omogućeno da rudnu rentu plaća u iznosu od tri odsto, iako u većini evropskih zemalja rudna renta iznosi od 10 do 20 odsto, a u samoj Ruskoj Federaciji i više od 20 odsto.

“Zašto su Srbija i Vojvodine manje vredni? NIS se već godinama hvali odličnim rezultatima poslovanja i visokim profitom, ali je činjenica da od tog profita malo ostaje građanima sredina iz kojih se crpe nafta i gas. Građani Mokrina, Melenaca, Jermenovaca ili Turije svakodnevni su svedoci vađenja ‘crnog zlata’ iz zemlje, ali su takođe i svedoci ekoloških problema i uništavanja putne infrastrukture”, navodi se u saopštenju za javnost.

Zorić je dodao da rudna renta od tri odsto ni izbliza ne podmiruje potrebe sanacije tih šteta, a o kapitalnim projektima u selima Vojvodine ne može se ni govoriti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!