LSV: Vojvodini vratiti punu autonomiju

05 Oct 2016

Položaj i autonomija Vojvodine moraju biti garantovani novim Ustavom

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da se promenom Ustava Vojvodini mora vratiti puna autonomija i garantovati zakonodavna, sudska i izvršna vlast, kao i pravo na imovinu i prihode.

“Sve to joj je oduzeto ustavnim pučem u režiji Slobodana Miloševića 5. i 6. oktobra 1988. godine kojim je na ulici takozvanom jogurt revolucijom ukinuta puna autonomija Vojvodine i zaustavljen njen najintenzivniji razvoj u istoriji”, navodi se u saopštenju.

LSV je navela da je od 1988. godine Vojvodina pljačkana, da su javna preduzeća u koja je ulagala centralizovana, kao i da se u proteklih 10 godina krše i ustavne odredbe u vezi sa pokrajinom.

“Vojvodini se zakida novac, a imovina i nadležnosti ne vraćaju. Iznova i iznova u Vojvodini se izmišljaju neprijatelji i separatizam, da bi se zamaskirali puka otimačina i centralizam”, navela je LSV.

U saopštenju se navodi da najavljeno ukidanje Vojvođanske akademija nauka, umetnosti i kulture, kao i izglasavanje tradicionalne zastave, koja “pritom nije tradicionalna”, predstavljaju nastavak “jogurt revolucije” sa ciljem da od Vojvodine “ne ostane čak ni ime”.

“Položaj i autonomija Vojvodine moraju biti garantovani novim Ustavom. To je jedini način da se zaustavi zatiranje njene autonomije, specifičnosti i dalje siromašenje građana, gradova i opština”, dodaje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!