LSV: Vlast da odgovori Amfilohiju, a crkva da plati porez

17 Oct 2017

"Kada bi crkva platila porez na imovinu, sigurno bi bilo načina i za veću podršku rađanju i za veću edukaciju mladih o reproduktivnom zdravlju i kontracepciji”

Funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević pozvala je danas Vladu Srbije da reaguje na izjavu mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija, koji je rekao da Srpkinje „u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji”, jer je reč o izjavi koja duboko vređa žene u Srbiji.

“Ova rečenica predstavlja odnos koji prema pravu na planiranje rađanja i uopšte prema ženama ima visoko pozicionirani sveštenik Srpske pravoslavne crkve i koji ga prenosi svojim vernicima i javnosti”, navela je Maja Sedlarević u saopštenju za javnost.

Prema njenim rečima, da bi se u Srbiji rađalo više dece, potrebno je stvoriti materijalne uslove, vladavinu prava i sigurnost u kojoj će žene svojom voljom odlučiti da rađaju.

“Takođe, potrebno je i da država ne prećuti kada crkveni velikodostojnici šalju ovakve poruke. Kada bi crkva platila porez na imovinu, koji već godinama odbija da plati i to sa pripadajućim kamatama kakve se obračunavaju građanima za kašnjenje u ispunjavanju svojih poreskih obaveza, sigurno bi bilo načina i za veću podršku rađanju i za veću edukaciju mladih o reproduktivnom zdravlju i kontracepciji”, kazala je Maja Sedlarević.

Pozvala je predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić, predsednicu Koordinacionog tela za rodnu ravnpravnost Zoranu Mihajlović, kao i ministre za finansije Dušana Vujovića, zatim za rad, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, za lokalnu samoupravu Branka Ružića da učine sve da tako i bude.

Maja Sedlarević je kazala da je Amfilohijeva izjava još jedna u nizu izjava osobe poznate po govoru mržnje i uplitanju u političke procese u Crnoj Gori, Srbiji i okruženju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!