LSV: Unaprediti položaj slepih osoba

15 Oct 2017

Da nadležni po strani ostave velike političke teme, te da se posvete poboljšanju položaja onih kategorija društva kojima je pomoć potrebna

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas, povodom Međunarodnog dana slepih i slabovidih osoba, da društvo u Srbiji mora tražiti odgovarajuća rešenja za bolji položaj slepih osoba.

“Zakonska rešenja u oblasti zaštite prava osoba sa invaliditem su dobra, ali se ne poštuju adekvatno. Najveći problemi slepih osoba u našoj zemlji su obrazovanje, zapošljavanje, te bezbedno kretanje”, navela je u saopštenju za javnost funkcionerka LSV-a Sandra Ristić.

Prema njenim rečima, u obrazovnom sistemu je nedovoljno stručnih osoba, defektologa i pedagoga, koji su u stanju da sprovode nastavu za slepe učenike.

“U celoj zemlji, pogotovo u manjim sredinama, ne postoje zvučno semafori, a taktilnih staza je veoma malo. Arhitektonske barijere predstavljaju veliku opasnost prilikom kretanja slepih lica”, kazala je Sandra Ristić.

Dodala je da je veoma bitno da se podigne svest građana u cilju kvalitetnijeg rešavanja problema osoba sa invaliditetom.

“Državni organi moraju uticati na striktno poštovanje zakona koji regulišu oblast zaštite i unapređenja položaja slepih osoba. Mrtva slova na papiru ne mogu biti od pomoći! Očekujemo da nadležni po strani ostave velike političke teme, te da se posvete poboljšanju položaja onih kategorija društva kojima je pomoć potrebna”, poručila je Sandra Ristić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!