LSV: Stav SVM o Deklaraciji nije razumljiv

22 Sep 2014

Nemoguće je sa ovim ustavom da uđemo u EU

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Branislav Bogaroški izjavio je danas da je iznenađen stavom Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) da neće glasati za Predlog deklaracije o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije.

“Da stranka, koja sebe smatra strankom koja se bavi zaštitom interesa Vojvodine, kaže da nije momenat da se otvori pitanje ustavnog položaja pokrajine, to nisam moga ni u najluđim snovima da pretpostavim”, rekao je Bogaroški na konferenciji za novinare.

Ukupno 64 poslanika Demokratske stranke, LSV i Nove demokratske stranke podnelo je Skupštini Vojvodine Predlog deklaracije o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog, koja će se naći na dnevnom redu 23. septembra, a za koju je SVM najavio da neće glasati.

Bogaroški je rekao da, sudeći po izjavama predsednika SVM Ištvana Pastora, više ne razume koja je politika ove stranke i postavio pitanje u čemu je problem sa Predlogom deklaracije – da li je problem tema ili njeni predlagači.

Dodao je da je “ova deklaracija, sa ovim sadržajem” bila predmet koalicionih razgovora “dosta ranije”, te da “ona nije nešto novo što je palo sa neba i što je moglo da iznenadi bio koga, pa i SVM”.

Kako je objasnio, motiv Deklaracije je pokretanje pitanja promene Ustava Srbije, jer u ovom momentu postoji atmosfera podrške i mišljenja da je to potrebno i poželjno, pre svega zbog početka predpristupnih pregovora sa EU.

“Nemoguće je sa ovim ustavom da uđemo u EU i neophodno je makar delove Ustava koji se tiču supremacije domaćeg zakonodavstva, promeniti pre pristupanja EU, a diskusiju o pitanju položaja Vojvodine takođe je važno pokrenuti što pre”, kazao je Bogaroški.

On je rekao da je Deklaracija lišena vrednosnoih stavova o tome kako bi Vojvodina i Srbija trebale da izgledaju, već se u njoj konstatuje trenuntno stanje, da je ono neodrživo, i da je Ustav postao nefunkcionalan.

“Iz ovoga treba da proizađe sledeći korak, a to je da se bavimo detaljima”, najavio je Bogaroški.

Dodao je da će se LSV odazvati eventualnom pozivu na sastanak sa osalim strankama iz Skupštine, koji je Pastor najavio za sledeći period, ali samo ukoliko bude poznat dnevni red sastanka, ideja sastanka i šta je to što bi bili zaključci.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!