LSV: Srbija sve siromašnija jer se sve sliva u Beograd

01 sep 2018

Plate zaposlenih u Vojvodini su pet odsto ispod republičkog proseka

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da poslednji podaci o prosečnim platama jasno svedoče o trendu apsolutne dominacije grada Beograda u odnosu na ostatak zemlje.

“Republički zavod za statistiku objavio je da je samo u gradu Beogradu prosečna junska plata iznad republičkog proseka. Sa druge strane, prosečne junske plate zaposlenih u Vojvodini su pet odsto ispod republičkog proseka. Region Šumadije i zapadne Srbije je 14 odsto ispod proseka, a region južne i istočne Srbije 13 odsto ispod proseka”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Ta stranka je dodala da su još gori podaci kada se posmatraju pojedinačne opštine u Srbiji, gde su apsolutni lideri beogradske opštine Vračar i Novi Beograd, dok su prosečne plate u Beloj Crkvi, Baču, Srbobranu, Golupcu ili Petrovcu na Mlavi duplo niže.

“Ovolike razlike su nedopustive. Centralizovana Srbija je omča oko vrata delova zemlje koji nisu glavni grad. Ona izaziva masovnu depopulaciju i ako se odnos države ne promeni, čitava Srbija će živeti u Beogradu”, ocenio je LSV.

Podsetili su da je nedavno i Evrostat, agencija za statistiku Evropske unije, izneo podatak da je Srbija zemlja sa jednom od najvećih razlika u razvijenosti regiona, dok je potpuno suprotna situacija u najbogatijim evropskim zemljama, u kojima su svi krajevi približno jednako razvijeni.

“Zahtevamo promenu takve politike. Građani Srbije moraju snažno zatražiti decentralizaciju, jer je to jedini put za izlazak iz katastrofalne situacije”, ocenjuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!