LSV: Srbija se pretvara u inkubator mladih za bogatije zemlje

22 mar 2018

"Partijsko zapošljavanje i politika jeftine radne snage ne ide u prilog merama za sprečavanje pada broja stanovnika"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je da mere za podršku rađanju bez mera za rešenje pitanja kako decu zadržati u Srbiji nemaju smisla, „jer će je pretvoriti u inkubator mladih za bogatije i uređenije zemlje“.

„Čak i ako kampanja za povećanje nataliteta urodi plodom, veliki broj dece koja se rode, odrastu i iškoluju o trošku naše države vrlo brzo će tražiti način da svoje znanje naplate u uređenom sistemu zemalja, koje raspolažu sredstvima da adekvatno plate stručnjake i uopšte kvalitetnu radnu snagu svih profila“, navodi se u saopštenju člana Predsedništva LSV Saša Šućurović.

Kao jedan od ključnih problema u toj oblasti ističe sve ukorenjeniji običaj da se skoro ni do jednog radnog mesta ne može doći bez partijske knjižice stranke koja je u tom trenutku na vlasti, „što je sadašnja vladajuća partija dovela do perfekcionizma“.

„Mladi ne žele takav vid ucene i spremni su da odu u zemlje gde je jedina preporuka njihova stručnost i sposobnost, a gde politička opredeljenost spada u oblast privatnog“, ukazuje Šućurović.

On dodaje da ni tendencija države da strane investitore privlači nudeći im jeftinu radnu snagu takođe ne ide u prilog merama kojima vlada želi da spreči drastičan pad broja stanovnika.

„Država je pošla u rešavanje problema sa natalitetom od finansijskih mera, ali izostankom formiranja i sprovođenja politike koja će stvoriti uslove za ostanak mladih u Srbiji dobiće se efekat bušne kante, u koju se konstantno sipa voda, ali se zbog velike rupe na dnu u njoj ne zadržava“, ocenjuje Šućurović.

Ukazuje da zato ovaj problem treba da se rešava sveobuhvatno, „a ne da se preskače deo čije rešavanje ne odgovara partiji na vlasti“.

U saopštenju se podseća da LSV već duži period upozorava na problem odlaska mladih iz naše zemje i potrebu da se osmisle mere koje će ih motivisati da ostanu u Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!