LSV: Srbija krši evropsku Povelju o lokalnoj samoupravi

12 Sep 2018

"Vlada provodi politiku apsolutne dominacije Beograda nad drugim krajevima Srbije"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da Vlada Srbije mora da započne istinske razgovore o ravnomernom regionalnom razvoju i decentralizaciji Srbije, jer trenutna politika dovodi do kršenja Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

U saopštenju LSV navodi se da Vlada trenutno sprovodi politiku apsolutne dominacije Beograda nad drugim krajevima Srbije.

“Teško da se može govoriti o ravnomernom regionalnom razvoju u trenutku kada se u Beogradu sprovode kapitalni projekti, čija vrednost dostiže astronomske iznose. U Beogradu niču delovi grada koji podsećaju na Dubai, a u ostatku zemlje nisu rešeni osnovni problemi“, ocenjuje LSV.

U saopštenju se dodaje da je ravnomerni regionalni razvoj, koji zagovara Vlada Srbije, samo “politički pamflet”, jer “Beograd dobija nebodere a Zrenjanin ili Glogonj nemaju zdravu pijaću vodu”.

“Da Vlada istinski želi regionalizaciju, započela bi kvalitetnu i sveobuhvatnu javnu raspravu na ovu temu. Sve dok se izbegava razgovor o decentralizaciji, jasno je da će postojati ogromne razlike u razvoju regiona”, navodi se u saopštenju.

Srbija je Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi ratifikovala pre 11 godina i obavezala se na zaštitu lokalnih i regionalnih samouprava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!