LSV: Sramotno postojanje ulice Milana Nedića

02 dec 2017

"Politika tolerancije prema fašistima apsolutno pogrešna i veoma štetna po Srbiju"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas hitnu reakciju nadležnog tužilaštva i sankcije za odgovorne, jer u Aranđelovcu postoji ulica sa nazivom „ratnog zločinca i kvislinga“ Milana Nendića.

„Postojanje ulice sa nazivom Milana Nedića je uvreda za sve građane Srbije“, a predstavlja i kršenje člana 49. Ustava Srbije, koji zabranjuje izazivanje verske, nacionalne i rasne mržnje“, navodi se u saopštenju te stranke.

LSV podseća da je Nedić u toku Drugog svetskog rata bio predsednik marionetske Vlade nacionalnog spasa, koja je blisko sarađivala sa nacističkim okupatorom.

U saopštenju se napominje da je Nedićeva vlada odgovorna za učešće u masovnim ratnim zločinima nad Romima, Jevrejima i političkim neistomišljenicima.

„Nedopustivo je ćutanje državnih organa na sramotno postojanje ovog naziva ulice u Aranđelovcu“, ističe LSV, koja je zatražila hitnu reakciju i sankcije protiv odgovornih lica.

U saopštenju se dodaje da je „politika tolerancije prema fašistima apsolutno pogrešna i veoma štetna po Srbiju“.

Aktivisti Inicijative protiv rehabilitacije ratnih zločinaca i saradnika okupatora „Ne rehabilitaciji“ prefarbali su tablu na kojoj je napisano ime ulice u Aranđelovcu – Ulica Đenerala Milana Nedića, preneo je juče BIRN.

U Višem sudu u Beogradu u toku je postupak pravne rehabilitacije Milana Nedića.

Postupak je počeo je 7. decembra 2015, sedam godina pošto su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, i porodica Nedić.

Protivnici rehabilitacije tvrde da bi se Srbija rehabilitacijom saradnika okupatora stavila na stranu poraženih u ratu i izvršila reviziju istorije, dok drugi smatraju da je Nedića ubio komunistički režim i da je bez sudske odluke proglašen za kvislinga i ratnog zločinca.

Nedić je bio predsednik srpske vlade u periodu okupacije u Drugom svetskom ratu a posle rata mu nije suđeno, jer je 4. februara 1946. izvršio samoubistvo skokom kroz prozor istražnog zatvora.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!