LSV: Skandalozna ideja o osuđenim generalima kao predavačima

21 Oct 2017

"Da li je država u kojoj su osuđeni ratni zločinci predavači u vojno-obrazovnim institucijama normalna?"

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je danas od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da spreči nameru ministra odbrane Aleksandra Vulina da za predavače na Vojnoj akademiji u Beogradu dovede osobe osuđene za ratne zločine i tu Vulinovu ideju ocenila kao „skandaloznu“.

“Svaki pokušaj da se raskrsti sa ratnom politikom devedesetih biće osuđen na propast, ako se na ovaj način bude odnosilo prema ratnim događajima i njihovim akterima iz naše nedavne istorije. Srbija mora težiti raskidanju sa zaostavštinom Miloševićevog vremana i mora se suočiti sa prošlošću, ali je sasvim jasno da ovakvi Vulinovi potezi vuku Srbiju unazad i jasno pokazuju nespremnost države za to”, navela je u saopštenju za javnost funkcionerka LSV Maja Sedlarević.

Ona je upitala, šta je sledeće, ako se u delo sprovede ideja da osobe osuđene za ratne zločine budu predavači na Vojnoj akademiji: da li je sledeće prisustvo tih osoba u školama, vrtićima, institucijama kulture.

„Predsednica vlade ne sme da ćuti o ovome. U svom ekspozeu, kao i u obraćanju povodom 100 dana rada njenog kabineta, premijerka Ana Brnabić naglasila je da Srbija postaje normalna država. Da li je država u kojoj su osuđeni ratni zločinci predavači u vojno-obrazovnim institucijama normalna? Nadamo se da premijerka Brnabić deli naš stav da nije“, kazala je Maja Sedlarević.

LSV je u odvojenom saopštenju za javnost pozdravio brzu reakciju policije u Zrenjaninu, koja je uhapsila osobu koja je osumnjičena da je na kapiji jedne porodične kuće ispisala grafite mržnje protiv Mađara.

Zrenjaninska policija podnela je krivičnu prijavu protiv jednog muškarca zbog sumnje da je izazvao nacionalnu, versku i rasnu netrpljivost, te ugrožavao bezednost.

“Brza reakcija nadležnih organa je veoma bitna, jer je karakter ovakvog krivičnog dela u višenacionalnoj sredini veoma opasan. Svaka pojava širenja nacionalne, verske ili bilo koje mržnje mora biti strogo sankcionisana”, naveo je u saopštenju za javnost predsednik Gradskog odbora LSV u Zrenjaninu Bojan Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!