LSV: Seoske mesne zajednice diskriminisane u odnosu na grad

08 Jul 2017

Saveti mesnih zajednica praktično su lišeni bilo kakvih nadležnosti pa se postavlja pitanje smisla njihovog postojanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da je u Srbiji potrebna decentralizacija cele države, ali i decentralizacija lokalnih samouprava, jer su naseljena mesta finansijski diskriminisana u odnosu na stanovnike grada.

LSV je u saopštenju za javnost kao primer naveo Mesnu zajednicu Tomaševac kod Zrenjanina, čiji žitelji u toku godine putem lokalnih poreza, taksi, izdataka i prihoda u gradsku kasu uplate oko 15 miliona dinara, od čega im se ne vrati ni dva miliona.

“Svesni smo da funkcionisanje gradske uprave ima svoju cenu, ali da li je ta cena 80 ili 90 odsto svega što Tomaševčani doprinesu”, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Stručnog saveta za održivi i ruralni razvoj LSV-a Aleksandar Rudić.

On je ocenio da su Saveti mesnih zajednica praktično lišeni bilo kakvih nadležnosti pa se postavlja pitanje smisla njihovog postojanja.

“Ako se grupa ljudi koju su meštani birali da ih predstavlja i rešava lokalne probleme ne pita ni za šta niti ima mandat da bilo šta samostalno uradi, onda čemu da se igramo demokratije i lokalne samouprave, koja bi valjda trebalo da bude samouprava do njenog najmanjeg činioca, a to su seoske mesne zajednice”, piše u saopštenju.

Navodi se da se među prihodima kojima se puni gradska kasa nalaze i prihodi od lokalnog poreza na zemlju u privatnom vlasništvu, poreza na zarade, prodaje senokosa i druge imovine, kao i razne rente, a sve to izdvajaju stanovnici naseljenih mesta, jednako opterećeni tim izdacima kao i stanovnici grada, ali ujedno i diskriminisani.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!