LSV: Saopštenje Partije veterana biće prosleđeno policiji

05 Aug 2009

Saopštenje Partije veterana Srbije biće predato policiji kao mogući trag u potrazi za osobama koje su pretile pred…

lsv.jpgSaopštenje Partije veterana Srbije biće predato policiji kao mogući trag u potrazi za osobama koje su pretile predsedniku Skupštine grada Zrenjanina Aleksandru Martonu, saopštila je Liga socijaldemokrata Vojvodine, čiji je Marton potpredsednik.
LSV je navela da je saopštenje Partije veterana Srbije usledilo samo dan nakon što su Martonu dvojica mladića na ulici u Zrenjaninu poručila “Ustašo, gotovi ste i ti i tvoj sin”.
Ta stranka je dodala da je Marton već mesec dana izložen napadima zato što je primio grupu hrvatskih logoraša i kritikovao izgradnju nove pravoslavne crkve u Zrenjaninu u doba ekonomske krize.
Partija veterana Srbije izrazila je danas nezadovoljstvo zbog toga što je Marton primio predstavnike hrvatskog udruženja pravnika “Vukovar 1991” i podržao njihovu ideju o postavljanju spomen obeležja u selima Stajićevo i Begejci, gde su boravili kao ratni zarobljenici 1991. godine.
“Partija veterana nije iznenađena takvim gestom Martona, čime je još jednom ispoljio ekstremizam i nepoštovanje srpskih boraca i države, što i jeste jedno od obeležja partije (LSV) čiji je on potpredsednik”, navodi se u saopštenju.
Veterani su zatražili da se Marton pozove na odgovornost, da se povuče njegova odluka i upozorili da će, u suprotnom, organizovati svoje članstvo i sprečiti, kako se navodi, “izvođenje tog sramnog i uvredljivog akta po srpske borce i narod”.
LSV je podsetila da je Partija veterana Srbije stranka koja ima jednog poslanika u Skupštini Srbije na listi SPS-PUPS-JS, a čiji je lider Željko Vasiljević septembra prošle godine pozvao na uvoz žena iz Azije.
“Vasiljević je ujedno i jedan od osnivača Garde cara Lazara, takozvane ‘hrišćanske milicije’ koja je planirala upad na Kosovo, hvalila se opremljenošću, brojnošću i oružjem”, navela je LSV.
LSV smatra i da nepronalaženje pripadnika “Crne ruke” koji su pretili smrću funkcioneru LSV Marku Karadžiću, kao i činjenica da je Siniša Vučinić otišao iz zemlje nakon pretnji Žarku Koraću i Milošu Vasiću, pokazuje da nedostaje i volje i želje da se u državi zaštite ljudi koji brinu o razvoju građanskog društva u Srbiji.
“To pokazuje i da neformalne grupe mogu da seju strah dokle god se zaklanjaju iza nacionalizma i pravoslavlja”, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!