LSV: Raskinuti Energetski sporazum sa Rusijom

12 Oct 2016

Ako se bore za Trepču, zašto se ne bore za Vojvodinu?

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od republičkih vlasti da pokažu jednaku upornost i spremnost za dijalog i po pitanju zaštite imovine i resursa u Vojvodini, kao što je pokazuju kada je reč o Trepči, Telekomu i drugoj imovini na Kosovu, i zatražila da se raskine Energetski sporazum sa Rusijom.

“Kompanija koje treba sačuvati nema samo na Kosovu i Metohiji, ili u centralnoj Srbiji. To važi i za neobnovljive resurse. Vojvođanska nafta i vojvođanski gas se i dalje crpe uz najnižu rudnu rentu u Evropi, od svega tri odsto, iako zakon propisuje sedam”, navela je članica Predsedništva LSV Maja Sedlarević u saopštenju za javnost.

Prema njenim rečima “red je” da Ruska Federacija vrati Naftnu industriju Srbije (NIS), jer Kosovo nije sačuvano u državno-pravnom sistemu Srbije, a nije izgrađen ni Južni tok, zbog čega je NIS i bio “faktički poklonjen” Rusima za 400 miliona evra, “iako je njegova vrednost procenjena na dve milijarde”.

“Budući da već postoji spremnost za razgovore i borbu za interes i vlasništvo Srbije, pravi je trenutak i za raskidanje Energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom. U međuvremenu, dok se to ne desi, rudna renta za tu kompaniju može i mora biti barem zakonskih sedam odsto, s obzirom na to da je ona u okruženju znatno veća, a u Ruskoj Federaciji i tri puta veća”, kazala je Maja Sedlarević.

Dodala je da se razlika u rudnoj renti “izbija iz novčanika” na štetu Vojvodine i njenih lokalnih samouprava, čijim građanima “pucaju kuće dok se nafta vadi, a kamioni gaze njive”.

“Dok im izvlače naftu, vojvođanske opštine nemaju novca da izgrade vodovode ili kanalizaciju”, ocenila je Maja Sedlarević.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!