LSV: Prvih 100 dana vlade – nejasna politika i centralizacija

08 Oct 2017

"Srbija će i dalje biti talac mitomanske politike, koja nas je uništila kao ozbiljnu državu”

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da prvih 100 dana rada kabineta premijerke Ane Brnabić jasno govore o nepreciznom kursu Vlade Srbije, nejasnoj politici i nastavku centralizacije države.

“LSV ne podržava, niti će podržavati kabinet Ane Brnabić, ali pozivamo premijerku da pokaže mnogo veću posvećenost principima na kojima počiva moderno društvo. Decentralizacija, vladavina prava i sloboda medija moraju biti u fokusu rada njenog kabineta”, navela je u saopštenju za javnost republička poslanica LSV-a Olena Papuga.

Ocenila je da je proces pregovora o pristupanju Evropskoj uniji “veoma spor, tapka u mestu, a neusklađenost naše spoljne politike sa EU preti da nas povuče i korak unazad”.

“Bez jasnijeg preziciranja pravca ka ulasku u Evropsku uniju, Srbija će i dalje biti talac mitomanske politike, koja nas je uništila kao ozbiljnu državu”, navela je Olena Papuga.

Dodala je da je još prilikom ekspozea mandatarke Branbić bilo jasno da je nepominjanje Vojvodine znak da vlada neće previše obraćati pažnju na njene interese.

LSV: Vlada da osudi koketiranje sa haškim osuđenicima

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas Vladu Srbije i njenu predsednicu Anu Brnabić da se ograde od izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina kojima se veličaju osudjenici za ratne zločine.

Ministar Vulin juče je u Nišu govorio na skupu na kom su prisustvovali i haški osudjenici general Vladimir Lazarević i jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića Nikola Šainović.

“Srbija je članica Ujedinjenih nacija, a Tribunal za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji je formiran od ove najvažnije svetske institucije, te je sasvim jasno da Srbija mora poštovati njegove presude. Politika mira i dobrosusedskih odnosa očito je za mnoge u Vladi Srbije nešto na šta se ne treba obazirati, pa se šalju veoma loši signali o podršci ljudima koji su osudjeni za najteža krivična dela”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Ta stranka je dodala da su devedesete godine prošlog veka “uništile naše i susedne države” i navela da je potrebno puno napora da se saniraju sve posledice ratova.

“Očekujemo da vlada i premijerka Brnabić reaguju i osude koketiranje sa osuđenim ratnim zločincima”, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!