LSV: Predstavnica ministarstva uvredila žene u Srbiji

11 sep 2018

“Paušalne kvalifikacije o ‘takvim ženama’ koje se zapošljavaju da bi otvorile trudničko bolovanje, i o poslodavcima koji zapošljavaju žene da bi radile a ne da bi išle na trudničko bolovanje"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je danas osudila izjave Milene Antić, predstavnice Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, i ocenila da je reč o uvredama na račun žena, koje su iznete tokom njenog gostovanja na RTS-u.

“Paušalne kvalifikacije o ‘takvim ženama’ koje se zapošljavaju da bi otvorile trudničko bolovanje, kao i o poslodavcima koji zapošljavaju žene da bi radile a ne da bi išle na trudničko bolovanje, nove su uvrede za sve one građanke i građane Srbije koji se usuđuju da planiraju potomstvo u ovoj državi”, navela je funkcionerka LSV-a Ana Pataki u saopštenju za javnost.

Dodala je da su zaposlene žene oštećene poslednjim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, jer im pre svega trudničko bolovanje ne ulazi u prosek zarade, porodiljska naknada i dalje kasni, a plata za vreme odsustva radi nege deteta može biti i niža od proseka zarade za vreme rada.

“To nije nikakvo ‘usklađivanje rada i roditeljstva’, ne predstavlja nikakav stimulans i neće više nikog uveriti da je Srbiji potrebno više dece”, navela je Ana Pataki.

Ocenila je da takve izjave predstavnika Ministrarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja govore i o tome koliko je država nespremna da se suoči sa propustima u zakonskoj regulative, jer se nigde ne vide mere koje će olakšati uslove, prava i obaveze trudnica, porodilja i roditelja male dece koje ovaj zakon dotiče.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!