LSV predložila mere za ublažavanje posledica suše

20 Sep 2017

"Šteta veća od 40 odsto zabežena je na parcelama sa sojom, suncokretom i šećernom repom"

Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) predložila je predsedniku Skupštine Vojvodine mere za ublažavanje posledice ovogodišnje suše u Vojvodini, sa zahtevom da taj predlog bude na dnevnom red sledećeg zasedanja.

Kako je na konferenciji za novinare danas rekao poslanik LSV Saša Šućurević, mere podrazumevaju da Pokrajinska vlada prvo aktivira Štab za vanredne situacije, koji bi potom doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije Vojvodine “zbog suše koja je kao elementarna nepogoda pogodila pokrajinu tokom 2017. godine“.

Šućurević je naveo da je među predloženim merama da Pokrajinska vlada izradi i donese procenu ugroženosti, a onda u saradnji sa republičkim organima, predloži mere zaštite poljoprivrednika na teritoriji Vojvodine.

Te mere treba da sadrže reprogramiranje poreskih davanja poljoprivrednicima sa grejs periodom u fiskalnoj 2017. godini, kao i prilagođavanje cena zakupa državnog zemljišta situaciji nastaloj usled suše.

LSV će u paketu mera zatražiti i “prilagođavanje politike direktnih subvencija poljoprivrednicima”, zbog okolnosti nastalih usled suše.

“Nisu sve ove mere u nadležnosti Pokrajinske vlade, ali smo došli u situaciju da je republički ministar početkom avgusta najavio rešenje za sušu, a nakon toga je program mera odlagan do danas. Postoje odgovarajući mehanizmi i LSV želi da problem vrati na te mehanizme, što je svakako Štab za vanredne situacije”, kazao je Sućurević.

Podsetio je da Štabovi za vanredne situacije postoje u svakoj lokalnoj samoupravi, te da je taj mehanizam dobar i iz ugla izjava ministra poljoprivrede, koji je ranije izjavio da su štete nakon ovogodišnjih suša “lokalnog i regionalnog karaktera”.

“Samim tim mislimo da je potrebno krenuti od svakog lokala, da se utvrdi kolike su štete i da ti Štabovi iniciraju kod repubičke vlade i resornog ministarstva potrebne mere za pomoć poljoprivrednicima”, rekao je Šućurević.

On je naveo da je na prethodnom zasedanju Skupštine Vojvodine rečeno da pokrajina ima suficit u budžetu od 1,2 milijarde dinara, pa su ta sredstva “mogla već biti usmerena u pomoć poljoprivrednicima da su mere bile donete na vreme”.

Sućurević je dodao da se ministar finansija Srbije Dušan Vujović u junu rekao da postoji suficit u budžetu Srbije od 600 miliona evra, a prve procene štete od suše kretale su se upravo u tim okvirima, odnosno od 600 do milijardu evra.

To su sredstva kojima bi mogli pomoći poljoprivrednicima, jer ako im se sada ne pomogne kada počinje nova sezona, oni neće na kvalitetan način moći da započnu 2018. godinu, obzirom da je setva počinje za koju nedlju. Faktički ćemo napraviti krizu i u 2018. godini”, upozorio je on.

Predlog mera LSV je već iznela usmeno na prethodnom zasedanju Odbora za poljoprivredu Skupštine Vojvodine, a očekuju i da će ih predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor uvrstiti u dnevni red narednog zasedanja.

Prema preliminarnim procenama, najviše je sušom pogođen Banat i Južna Bačka, a kako je Sućurević dodao, na tim teritorijama ima parcela gde je šteta totalna.

Šteta veća od 40 odsto zabežena je na parcelama sa sojom, suncokretom i šećernom repom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!