LSV: Potrebno potpuno poštovanje prava osoba sa invaliditetom

03 dec 2017

"Propisana prava često se ne sprovode u praksi"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da u Srbiji više od 750.000 građana spada u grupu osoba sa invaliditetom, te da je potrebno mnogo kvalitetnije primenjivati njihova zakonska prava.

„Brojni akcioni planovi i radne grupe su dobra rešenja, ali predstavljaju samo početne korake u cilju poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom“, ocenila je ta stranka povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

U saopštenju LSV podseća se politika prema osobama s invaliditetom u Srbiji zasniva na propisima usklađenim sa međunarodnim standardima, ali da se propisana prava često ne sprovode u praksi.

„Zbog toga su u svakodnevici osoba sa invaliditetom brojni problemi u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, zapošljavanja, ali i pristupačnosti javnim objektima“, napominje LSV.

U saoptenju se dodaje da su Ujedinjene nacije još pre 35 godina promovisale ideju potpune ravnopravnosti osoba sa invaliditetom.

„Društvo mora načiniti još puno hrabrih i velikih koraka u cilju poboljšanja stanja. Svi građani Srbije su ravnopravni„, dodala je LSV.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom 3. decembar, ima za cilj ukazivanje na probleme ove ranjive grupe u društvu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!