LSV: Postupak protiv Inicijative mladih nova rana za žrtve devedesetih

25 dec 2017

"Ovo pokazuje kuda je Srbiju odveo izostanak suočavanja sa prošlošću i lustracije"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je da je sudski postupak koji je pokrenut protiv aktivista Inicijative mladih za ljudska i manjinska prava zbog njihovog protesta protiv održavanja tribine na kojoj je govorio haški osuđenik Veselin Šljivančanin „nova rana za žrtve ratove devedesetih“.

U saopštenju LSV isitče se da je taj prekršajni postupak „još jedan u nizu poražavajućih dokaza o tome kuda je Srbiju odveo izostanak suočavanja sa prošlošću i lustracije„.

Podseća se da je Šljivančanin u Haškom tribunalu osuđen na deset godina zatvora zbog „pomaganja i podržavanja mučenja oko 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u jesen 1991. godine“.

U saopštenju se dodaje i da je Beška, u kojoj je Šljivančanin u januaru bio gost na tribini, pored Hrtkovaca i Slankamena, jedno od mesta koje je obeležio progon građana hrvatske nacionalnosti, tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

„Zato je bilo kakav, pa i prekršajni postupak protiv protiv ljudi koji su raširili plakat ‘Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama’, nova rana za sve proterane i porodice svih žrtava“, ukazuje LSV.

Sredinom januara aktivisti Inicijative su iz protesta prekinuli tribinu vladajuće Srpske napredne stranke u mestu Beška, u opštini Inđija, na kojoj je govorio Šljivančanin, ali su tom prilikom izbačeni iz Doma kulture i razbijen je jedan od njihovih automobila.

Danas je u Prekršajnom Sudu u Inđiji održano prvo saslušanje u tom postupku, za koji je direktorka Inicijative Anita Mitić izjavila da je „bilo korektno“, ali da smatra da je čitav postupak besmislen.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!