LSV: Postaviti policijsko ili vojno obezbeđenje kod spomenika Sloboda

20 apr 2015

Ako ima novca za učešće na vojnoj paradi u Moskvi 9. maja, mora ga biti i za obnovu spomenika "Sloboda" na Iriškom vencu

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da se kod spomen-obeležja „Sloboda“ na Iriškom vencu postavi policijsko ili vojno obezbeđenje i tako zaustavi “lopovluk i vandalizam” kojim se taj simbol narodnooslobodilačke borbe ruinira i unižava u protekle dve godine.

“Materijalna vrednost bakarnog reljefa koji je do sada ukraden je ogromna, umetnička je još veća, a njegova istorijska i antifašistička vrednost i simbolika su neprocenjive”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Ta stranka je ocenila da bi sve to trebalo da bude i više nego dovoljan razlog da nadležne službe konačno otkriju i kazne lopove.

“Teško je poverovati da je neko mogao lako i neprimećeno da nosi osam metara dugačak bakarni reljef i da policija nije mogla da pronađe gde je taj reljef završio”, navodi se u saopštenju koje je potpisala članica Predsedništva LSV Maja Sedlarević.

Fruska gora Sloboda

foto: Goran Tadić

Dodaje se da bi, pored fizičkog obezbeđenja, bio potreban i video nadzor jer se jedan od najznačajnijih spomenika narodnoslobodilačkoj borbi skrnavi i na niz drugih načina.

Ta stranka je ocenila da je “lepo” to što su ministar Aleksandar Vulin i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin u subotu obeležili 70 godina od proboja Sremskog fronta, ali je dodala da se antifašistička tradicija ne čuva samo rečima i pred očima medija.

“A o tome kako se ona čuva svedoči upravo spomenik ‘Sloboda’ koji kidaju i uništavaju od 2013. godine i za čiju obnovu bi trebalo obezbediti novac. Ako neko kaže da novca za to nema, neka potraži na istom mestu i na isti način kako je novac obezbeđen za učešće vojske na paradi u Moskvi, 9. maja”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!