LSV: Pokušaj amnestije Miloševićeve politike

09 Oct 2017

"Podizanje spomenika Miloševiću bila bi nesaglediva sramota Srbije"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da ideja o podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću u Beogradu kao i pojavljivanje haških osuđenika na određenim javnim skupovima u prisustvu zvaničnika Srbije predstavlja nastavak restauracije celokupnog Miloševićevog aparata i pokušaj amnestije te politike.

“Izjava predsednika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića pojedinim medijima da bi Slobodanu Miloševiću trebalo podići spomenik u Beogradu, samo je nastavak grubih provokacija i uvreda građana koji ne dozvoljavaju sebi da zaborave strahote i poniženja koja su trpeli u vreme vladavine tog diktatora”, ističe se u saopštenju za javnost potpredsednika LSV Aleksandra Jovanovića.

Jovanović napominje da bi mesto u aleji zaslužnih građana, koje Dačić priželjkuje za Miloševića, značilo “nesagledivu sramotu Srbije pred sobom i pred svetom, ali i tešku, neoprostivu uvredu svih onih koji su svojim delima zaista zadužili ovu zemlju i društvo”.

“Ti velikani ne zaslužuju da se nađu u društvu čoveka koji je zemlju uveo u ratove, bedu, politička ubistva, paravojske, pljačku društvene imovine, centralizam i hiperinflaciju. I na sve to pokušao krađu izbora. Mesto pod drvetom u svom dvorištu je maksimum koji Miloševiću pripada, a svako ko pomisli drugačije neka najpre obiđe spomenik ubijenom Ivanu Stamboliću na Fruškoj Gori”, naveo je on.

Jovanović podseća na dugogodišnju inicijativu LSV za sprovođenje lustracije u Srbiji i konstatuje da bi danas i Dačić i mnogi drugi verovatno imali “jasno upisano mesto u istoriji beščašća“, da je bilo sluha za tu inicijativu, te da tad “nikome ne bi padalo na pamet ni da na glas razmišlja na temu Miloševićevog spomenika”.

U saopštenju se poručuje i da LSV, “koja se sve ove godine dosledno borila i protiv tih ljudi i protiv te politike”, neće ćutke gledati na takve pokušaje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!