LSV organizuje protest u Beogradu

10 jan 2016

I predaje inicijativu za ocenu ustavnosti delova Zakona o budžetskom sistemu zbog odnosa prema Vojvodini

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najavila je da će u ponedeljak organizovati protestnu šetnju u Beogradu.

U najavi se objašnjava da će protest krenuti u 11.55 časova sa Trga Nikole Pašića, a završiće se kod Ustavnog suda Republike Srbije.

Delegacija LSV će zatim predati inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti dela Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu Republike Srbije.

Predsednik LSV Nenad Čanak najavio je ranije da će se ta stranka obratiti Ustavnom sudu zbog odnosa republike prema Vojvodini. On je tada objasnio da će Vojvodini i ove godine iz republičkog budžeta biti zakinuto tri četvrtine budžeta.

Ustav Srbije predviđa da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Srbije.

Pokrajinska vlada je predlog za ocenu ustavnosti delova Zakona o budžetskom sistemu, kojim se definiše da se Vojvodina fiansira samo iz pojedinih poreskih prihoda, pokrajinskih administrativnih taksi, naknada, donacija i transfera i prihoda nastalih upotrebom javnih sredstava, predala još 2012. godine, ali Ustavni sud taj predlog još uvek nije razmatrao.

Ustav Srbije predvideo je i obavezu donošenja Zakona o finansiranju Vojvodine i to do kraja 2008. godine, međutim zakon ni do danas nije donet, na šta Evropska komisija upozorava u svakom izveštaju o napretku Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!