LSV: Od 2.010 novozaposlenih u zdravstvu samo 270 za Vojvodinu

18 maja 2017

"Vlast da obezbedi jednak tretman za sve građane u oblasti zdravstvene zaštite"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da je od 2.010 zdravstvenih radnika koje Vlada planira da zaposli tokom ove godine, za celu Vojvodinu odobreno samo 270, i to 229 za Klinički centar Vojvodine i 41 za Opštu bolnicu u Subotici.

U saopštenju LSV ističe se da već sada u Vojvodini postoji značajna nesrazmera u broju zdravstvenih radnika u odnosu na ostatak Srbije, te da se planiranom raspodelom ta razlika još više produbljuje.

„Konkursi za radna mesta u zdravstvenim ustanovama do sada su raspisani za samo 546 radnih mesta u 33 zdravstvene ustanove i taj broj je očigledno nekoliko puta niži od najavljenih 2.010, koliko je obećano. Pored toga javlja se i problem neravnomerne raspodele jer su skoro svi zdravstveni radnici predviđeni za rad u bolnicama i kliničkim centrima, dok u domovima zdravlja, osim Doma zdravlja u Zemunu nema predviđenih zapošljavanja. Sve ukazuje da su zanemarene potrebe ustanova primarne zdravstvene zaštite“, ocenjuje ova stranka.

LSV je od vlasti zatražila da obezbedi jednak tretman za sve građane u oblasti zdravstvene zaštite.

„Ističemo da se u planu obnova u zdravstvu, moraju ravnomerno zadovoljiti standardi u kadrovima, prostoru i opremi, kada su zdravstvene ustanove na teritoriji Republike Srbije u pitanju“, navodi se u saopštenju, uz uverenje da će se Ministarstvo zdravlja i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo baviti rešavanjem ovog problema sve dok se dostupnost i kvalitet usluga zdravstvene zaštite teritorijalno ne izjednače i ne budu jednake za sve.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!