LSV: Novim pronatalitetnim merama u Vojvodini sužen krug korisnika pomoći

Pokrajina je pomoć od 12.000 dinara ukinula krajem prošlog meseca

15. avg 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da u najavljenim pronatalitetnim merama Pokrajinske vlade ima nelogičnosti i nesklada između pokrajinske i republičke vlasti, te da su uslovi za ostvarivanje pomoći suženi samo na porodice sa troje ili više dece koja su rođena od 1. januara 2018.

„Jedan od uslova za ovaj konkurs je i da je jedan od roditelja zaposlen, što automatski isključuje nezaposlene majke koje su prethodno primale pomoć od 12.000 dinara“, navodi se u saopštenju LSV.

LSV je ocenila da je nova mera „u suprotnosti sa ekonomskim osnaživanjem žena i usklađivanjem rada i roditeljstva, što je jedan od posebnih ciljeva Strategije za podsticanje rađanja“.

„Ako nezaposlene majke dobijaju 12.000 dinara pomoći, uz uslov da prethodno ne primaju socijalnu pomoć, da li to pokrajina time podstiče majke da ostanu nezaposlene umesto da traže posao i postanu nezavisne“, navodi se u saopštenju.

LSV napominje i da nove mere pronatalitetne politike na terijtoriji Vojvodine „ne nude odgovor na pitanje šta je sa opredeljenim sredstvima od početka godine namenjenim za pomoć porodicama sa troje dece„.

„Dok se Pokrajinska vlada pravda usklađivanjem sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, Grad Beograd donosi nove odluke o jednokratnoj vrsti pomoći majkama za prvorođeno dete“, ukazuje se u saopštenju.

Pokrajina je pomoć od 12.000 dinara ukinula krajem prošlog meseca, pozivajući se na izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim regulisanje tih izdataka „prelazi u nadležnost zakona kojim je regulisana sva finansijska podrška porodici“.

Mera za pomoć u stanovanju doneta je tek posle burne reakcije javnosti zbog ukidanja pomoći za treće dete, ali je i ona kritikovana od strane roditeljskog portala „Bebac“, koji je naveo da „roditeljima nisu potrebni konkursi nego isti tretman i sistemski uređena pomoć“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga