LSV: NIS da plati višu rudnu rentu, umesto što Čepurin drži lekcije

17 jula 2017

Novi ruski pritisak na Srbiju

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) poručila je danas ambasadoru Ruske Federacije Aleksandru Čepurinu da ne brani Srbiju od navodnih pritisaka iz inostranstva i podsetila njega i ministra energetike Srbije Aleksandra Antića da Naftna industrija Srbije (NIS) i dalje protivzakonito plaća rudnu rentu tri umesto sedam odsto, zbog čega je Srbija zakinuta za oko 200 miliona dolara.

“Srbija je suverena država i ne postoji nijedan razlog zbog čega bi bilo potrebno da nas ambasador Čepurin brani od nekakvih navodnih pritisaka iz inostranstva. Upravo je nametanje tog zaštitničkog stava vladajuće strukture u Ruskoj Federacji prema našoj zemlji jedan od oblika pritisaka na Srbiju. Takva izjava je, najblaže rečeno, licemerna”, navela je u saopštenju za javnost članica Predsedništva LSV Maja Sedlarević.

Ona je dodala da ta izjava dolazi od čoveka koji je pre deset dana dobio stenogram intervjua predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, odnosno od čoveka čija su ambasada i zemlja “u srcu svih ovdašnjih huligana i desničarskih ekstremista”, i čija domovina četrnaest godina pruža utočište Mirjani Marković.

“NIS kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom sebi daje za pravo da naše energente crpi po rudnoj renti od svega tri odsto, čime je naša država od 2009. do 2016. godine zakinuta za više od 200 miliona dolara. Ta razlika se izbija iz džepa pre svega vojvođanskim opštinama gde se crpe nafta i gas i gde ljudima pucaju kuće, njive se gaze, zagađuje životna sredina i oštećuju putevi – počev od Kikinde i Mokrina, preko Novog Kneževca i Kanjiže, do Zrenjanina, Sečnja, Srbobrana i Turije”, navela je Maja Sedlarević.

Dodala je da je to najniža rudna renta u Evropi i sedam puta nižu nego u Ruskoj Federaciji.

“Pored toga, NIS gospodari i sa 78 geotermalnih izvora u Vojvodini. To znači da NIS diktira cenu vode koju su vojvođanske banje prinuđene da kupuju od njega, čime im otežava da budu konkurentne sa banjama u Mađarskoj i Hrvatskoj”, kazala je Maja Sedlarević.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!