LSV: NIS da plaća višu rudnu rentu, a ne da daje mrvice opštinama

“Program ‘Zajednici zajedno’ je zamazivanje očiju i prikrivanje činjenice o besomučnoj eksploataciji naših prirodnih bogatstava"

08. sep 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) optužila je danas Naftnu industriju Srbije (NIS) da u razvijanje lokalnih zajednica kroz program „Zajednici zajedno“ samo “daje mrvice” u odnosu na ogroman profit koji kompanija ima i ponovo pozvala državu na reviziju ugovora sa tom kompanijom.

“Program ‘Zajednici zajedno’ je zamazivanje očiju i prikrivanje činjenice o besomučnoj eksploataciji naših prirodnih bogatstava, od koje građani Srbije imaju samo štete”, naveo je u saopštenju za javnost član Predsedništva LSV-a Saša Šućurović.

On je podsetio da NIS umesto zakonskih sedam odsto plaća eksploataciju energetskih izvora samo tri odsto i dodao da se iznos rudne rente u svetu kreće od 10 do 30 odsto.

Šućurović, koji je i bivši predsednik Opštine Novi Bečej, oštro je kritikovao aktuelnog predsednika te opštine Sašu Maksimovića jer je deset godina saradnje Novog Bečeja i NIS-a obeleženo svečanim programom, umesto da protestuje zbog ponašanja NIS-a.

“Dodatni apsurd je da je tom prilikom, predsednik opštine rekao da je saradnja sa NIS-om od velikog značaja za opštinu i da je na to ponosan. Predsednik novobečejske opštine je bio u pravu, da je lokalna samouprava rasterećena uz pomoć kompanije NIS. Samo nije pogodio da je rasterećena u stvari od količine novca, koji bi po zakonu kompanija trebalo da uplaćuje državi i lokalnim samoupravama”, naveo je Šućurović.

On je pozvao građane i političare da se ne mire sa ovakvim stanjem, u kome im se “u ime nedefinisanih viših ciljeva oduzima pravo na prihvatljivu nadoknadu za korišćenje nenadoknadivog energetskog bogatstva”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Potop
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga