LSV: Nije dovoljno samo ukidanje zakona, država mora da obešteti penzionere

"Vlast da hitno saopšti penzionerima iznos koji država treba da im nadoknadi za period u kojem su penzije umanjene"

18. sep 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da ukidanje Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija ne sme da isključi obeštećenje penzionera za novac koji im je zakinut proteklih godina.

U saopštenju LSV ukazuje se da je zakon kojim su penzije umanjene najavljivan i usvojen kao privremeni, a da je na snazi već četiri godine, što penzioneri ne mogi da zaborave.

Dodaje se da su u tom periodu penzije jednokratno povećane tri puta i to 1,25, zatim 1,5 u 2017. i 5 odsto linerano od 1. januara, uprkos tome što je Zakonom o penzionom i invalidskom osiguranju predviđeno usklađivanje penzija dva puta godišnje, u skladu sa rastom potrošačkih cena i korigovano za rast BDP.

„Taj novac, od obaveznih a neisplaćenih povećanja penzija, država duguje svim penzionerima, uključujući i one kojima nisu umanjene penzije, odnosno kojima su penzije niže od 25.000 dinara“, navodi LSV.

Ta stranka smatra da je novac koji se po ovim osnovama penzionerima duguje u prethodne četiri godine, potrebno samo umanjiti za iznos povećanja koje je već isplaćeno, nakon čega država treba da saopšti kojom dinamikom će taj novac biti isplaćivan.

Vreme isplate, kako se dodaje, ne sme da traje duže od 12 meseci.

„Vlast bi morala da hitno i jasno utvrdi i saopšti penzionerima iznos koji država treba da im nadoknadi za period u kojem su penzije umanjene, kao i dinamiku kojom će to biti isplaćeno. U suprotnom, prostim ukidanjem Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija bez ovog obeštećenja, penzionerima će biti naneta velika nepravda„, ocenjuje se u saopštenju.

LSV napominje i da takva nepravda neće moći da sakrije najavom da će, zajedno sa ukidanjem zakona, „biti utvrđen pravni osnov kojim se daje mogućnost Vladi za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Republike Srbije“, a naročito ako to podrazumevao ukidanje zakonskih odredbi koje obavezuju na usklađivanja penzija dva puta godišnje sa rastom cena i BDP-a.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Slagalica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga