LSV: Ni devet godina nije dovoljno za jasnu osudu neonacista

07 Oct 2016

U zemlji, koja je bezbrojnim žrtvama platila borbu protiv fašizma i koja treba da bude ponosna na svoju antifašističku borbu, legalizovan napad na antifašiste

Potpredsednik Lige socijaldemoktrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Jovanović ocenio je danas da je zastrašujuće i sramno što ni posle devet godina nema jasne, oštre i nedvosmislene osude i kazne za neonaciste koji su 7. oktobra 2007. godine kamenicama napali antifašističku kolonu.

Jovanović je u pisanoj izjavi objasnio da su tokom svih ovih godina osuđena i kažnjena samo dvojica njih koji su sami priznali krivicu i nagodili se sa tužilaštvom.
On je dodao da je prošle godine, Više javno tužilaštvo odustalo od daljeg krivičnog gonjenja većine neonacista, uz obrazloženje da su bili kažnjeni prekršajno, a dvojici će se uskoro suditi po ublaženoj optužnici.

“Ovakvim odnosom pravosudnih organa, kažnjeni su oni koji se zakona drže i hiljade ljudi koji su u toj antifašističkoj koloni tog dana sprečili da se u Novom Sadu slavi rođendan Hajnriha Himlera”, istakao je Jovanović.

Funkcioner LSV je ocenio da su takvim odnosom pravosudnih organa nagrađeni oni koji su tog dana kamenicama razbili glavu jednom od učesnika antifašističke kolone i podizali ruku u znak nacističkog pozdrava.

“Na taj način je u zemlji, koja je bezbrojnim žrtvama platila borbu protiv fašizma i koja treba da bude ponosna na svoju antifašističku borbu, faktički legalizovan napad na antifašiste”, poručio je Aleksandar Jovanović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!