LSV: Nedimović da kaže kako će sprečiti da stranci kupuju zemlju

06 Jul 2017

"Ministar potcenjuje obavezu da javnost upozna sa rešenjima"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da hitno pristupi izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu kako bi se ublažile posledice stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji omogućava prodaju zemlje strancima, te da obavesti javnost i ažurnije pokrene javnu raspravu o koracima koje Ministarstvo priprema u tom pogledu.

Narodna poslanica LSV Olena Papuga poručila je da je za tu stranku potpuno neprihvatljiv “potcenjivački pristup i ignorisanje” potrebe detaljnog upoznavanja javnosti o prodaji oranica strancima, koje će nastupiti za 57 dana ako se ne izmeni Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Ona je u saopštenju za javnost ocenila da je takav pristup očigledan primer neprofesionalnosti državnih službenika Ministarstva poljoprivrede.

“Predsednik LSV i narodni poslanik Nenad Čanak prošle nedelje, u sredu 28. juna u Narodnoj skupštini Republike Srbije podneo je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ni posle sedam dana nema odgovora iz Ministarstva ni Ligi, ni javnosti o tome da li je ovaj predlog prihvaćen”, istakla je Papuga.

Podsetila je da LSV u više navrata postavljala pitanje o potezima koje Vlada i Ministarstvo pripremaju, ali i ponudila saradnju na rešavanju ovog važnog pitanja za građane.

“Ignorisanje ovih inicijativa pokazuje neuvažavanje političke partije koja se najduže i najozbiljnije bavi pitanjem pripreme efikasnih predloga izmene ovog zakona”, navela je Papuga.

Dodala je da se to neuvažavanje predstavnika drugih političkih partija možda može pripisati viđenju političkog ophođenja predstavnika Ministarstva , ali da za potcenjivanje obaveze da se javnost upozna sa rešenjima koje Ministrstvo priprema i otvori javna rasprava ne postoji nikakvo racionalno opravdanje.

“Šturo obaveštenje koje je dato 12. marta, u toku izborne kampanje, da će Srbija zaigrati na kartu izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu i pokušati komplikovanjem uslova prodaje da ograniči broj stranaca koji bi mogli da konkurišu za srpske oranice i kratka vest o uslovima kupovine koju je objavila dnevna novina, nije ni blizu onoga što je Ministarstvo dužno da objasni zabrinutim poljoprivrednicima, stručnoj javnosti i građanima Srbije”, ukazala je Papuga.

Ona je pozvala resornog ministra da iskoristi znanje i dobru volju ljudi koji su spremni da se uključe u rešavanje ovog pitanja dok još nije kasno, dodavši da je obaveza prodaje zemlje strancima po SSP-u samo “vrh ledenog brega”.

Objasnila je da, ako se za ovo pitanje čak nađe i najbolje rešenje, ostaje pitanje stranih firmi koje osnivaju društva sa ograničenom odgovornošću i na taj način kupuju naše oranice.

“Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva predstavnike Ministarstva da zaborave stranačke pripadnosti i da zbog političke zatvorenosti ne dovode u pitanje uključivanje svih relevantnih faktora u traženje najboljeg rešenja za prevazilaženje problema koji mogu da nastanu 1. septembra, ako se Zakon o poljoprivrednom zemljištu ne pripremi na najbolji način”, poručila je Papuga.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!